Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Siniša Mali otvorio konferenciju „Digitalno bankarstvo“
20.05.2019.

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali otvorio je danas konferenciju „Digitalno bankarstvo“, u organizaciji „Adria media group“ i istakao da je bankarski sektor u Srbiji potpuno stabilan, te naveo da je u ovom sektoru u toku konsolidacija.

„Mi smo pre samo desetak dana završili formalno i prodaju manjinskog udela u Jubmes banci, a u toku je i priprema za privatizaciju Komercijalne banke i očekujemo najkasnije početkom juna javni poziv za pronalaženje strateškog partnera i za tu banku“, rekao je Mali i dodao da u vlasništvu države ostaje samo banka Poštanska štedionica.

Ministar je objasnio da manje privatne banke nestaju, jer ih kupuju veliki sistemi, a da građani i klijenti banaka imaju iste potrebe – da što pre dobiju neku uslugu, što su, po njemu, zajednički izazovi i za banke i za državu.

„Zato su priotireti digitalizacija i podizanje kvaliteta usluga“, kazao je Mali i dodao da će pobediti ona banka koja ima bolji IT sistem, bolje usluge i više korisnika.

Kako je rekao, država je odredila kao prioritet digitalizaciju, e Upravu i da što više usluga bude on-lajn.

Mali je istakao da Srbija ne želi da propusti četvrtu industrijsku revoluciju, kao i da će se o našoj zemlji sve više pričati, ne samo o digitalizaciji, već i o veštačkoj inteligenciji, robotici.

„Mi želimo da budemo korak ispred svih. U ovom trenutku smo završili data centar u Beogradu, a očekuje nas i novi centar u Kragujevcu“, rekao je ministar i dodao da je zato važno i uvođenje 5 G mreže, što se može očekivati početkom naredne godine.

Ministar je dodao da će skoro 100 miliona evra ove godine biti uloženo u Srbiji u razvoj naučno-tehnoloških parkova i za razvoj naučno-istraživačkih i data centara, što će dodatno podstaći razvoj naše ekonomije.

Mali se osvrnuo i na posetu Međunarodnog monetarnog fonda Srbiji, koja se sutra završava.

„Oni će potvrditi da je rast u Srbiji 3,5 odsto. Predviđanja MMF i Svetske banke su da će Srbija u naredne četiri godine imati najveći rast u regionu. Predviđa se stopa rasta od 4 odsto. Svetska banka čak predviđa da možemo dostići i sedam odsto“, naglasio je ministar.

On je poručio da će građani Srbije živeti sve bolje i da će životni standard biti sve viši.

„Prema prognozi MMF-a i Svetske banke, životni standard po glavi stanovnika 2018. godine bio je oko 7.200 dolara, dok će 2023. godine biti oko 10.400 dolara, što je povećanje od 44 odsto“, naveo je minstar.

Kaže da je najveći zadatak države da obezbedi atraktivno tržište i da će nakon postignute fiskalne konsolidacije i daljeg održavanja markoeknomske stabilnosti biti ključna tri prioriteta, a to su povećanje plata i penzija odnosno lične potrošnje, još veća ulaganja u kapitalne investicije, kao i nastavak smanjenja poreskog opterećenja na zarade.

Kada je reč o investicijama, Mali je rekao da su one bile rekordne ove godine, pošto je predviđeno iz budžeta preko 220 milijardi dinara i dodao da će naredne godine biti planirano više od 250 milijardi investicija, što je dodatni impuls rastu naše ekonomije.

"Nastavićemo da smanjujemo opterećenja na zarade. Prošle godine je to bilo ukidanje naknade za nezaposlenost na teret poslodavca od 0,75 odsto. Ove godine očekujem dodatno smanjenje za bar jedan procentni poen za 2020. godinu", kazao je Mali i zaključio da će na taj način naše tržište postati još bolje i atraktivnije za poslovanje.


Foto: Tanjug
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd