Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Ministar Siniša Mali započeo razgovore sa Misijom MMF-a
10.05.2019.

Delegacija Ministarstva finansija, predvođena ministrom Sinišom Malim, sastala se danas sa Misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju predvodi Jan Kes Martejn. Delegacija MMF boravi u poseti Republici Srbiji do 21. maja 2019. godine.

Ministar Siniša Mali je upoznao novog šefa Misije MMF-a sa fiskalnim rezultatom koji je ostvaren u prva četiri meseca ove godine, odnosno sa suficitom u državnoj kasi koji iznosi 5,5 milijardi dinara, i istakao da projekcija rasta BDP-a za ovu godinu ostaje 3,5%, te da je u prvom kvartalu sektor građevinarstva zabeležio ubedljivo najveći rast u odnosu na prethodnu godinu.

Na sastanku su razmatrane glavne tačke aktuelnog programa sa MMF-om - transformacija Poreske uprave i razdvajanje osnovnih i sporednih delatnosti, teme koje su vezane za bankarski sektor, zatim osnivanje Komisije za kapitalne investicije i usvajanje metodologije za upravljanje kapitalnim investicijama, reforma plata i donošenje fiskalnih pravila koja uključuju formulu za indeksaciju penzija. Bilo je reči i o novom Sektoru za fiskalne rizike, koji se uspostavlja u Ministarstvu finansija, a što je takođe deo tekućeg programa. Sagovornici su razgovarali i o razvoju tržišta kapitala, a u tu svrhu će najpre biti formirana radna grupa.

Ministar Siniša Mali je istakao da su četiri najvažnija cilja za naredni period: očuvanje fiskalne stabilnosti, konkurentnije tržište i rast BDP-a, povećanje plata i penzija, odnosno bolji životni standard građana, i još više ulaganja u javne investicije, pogotovo u putnu i železničku infrastrukturu.

Republika Srbija i MMF su, nakon uspešno završenog trogodišnjeg Stand-by aranžmana, u julu prošle godine ušli u novi aranžman “Policy Coordination Instrument” (PCI), koji predstavlja nefinansijski aranžman, ima savetodavnu ulogu i prevashodno je orijentisan na sprovođenje strukturnih reformi.

PCI je odobren Republici Srbiji 18. jula prošle godine, na period od 30 meseci, odnosno do januara 2021. godine.


Foto: Tanjug
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd