Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Ministar Mali potpisao dva ugovora sa Eksim bankom – za izgradnju autoputa Preljina-Požega i deonicu brze pruge Novi Sad-Subotica
25.04.2019.

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali danas je u Pekingu potpisao ugovore o finansiranju izgradnje autoputa Preljina-Požega na Koridoru 11 i modernizaciji i rekonstrukciji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta od Novog Sada do Subotice.

Ugovore za te projekte ministar Mali potpisao je sa kineskom Eksim bankom, u prisustvu predsednika Srbije i NR Kine, Aleksandra Vučića i Si Đinpinga.

„Ovi ugovori nam donose sigurnost koja garantuje da će značajni infrastrukturni projekti biti završeni. Između ostalog, zahvaljujući opremljenoj infrastrukturi, koja uključuje bolju saobraćajnu povezanost, bićemo još atraktivniji za investitore. To će dalje doprineti i razvoju turizma u tom delu Srbije“, rekao je Mali.

Ugovor o finansiranju sa kineskom Eksim bankom namenjen je finansiranju izgradnje deonice Preljina-Požega, za koju je u novembru 2017. godine potpisan Komercijalni ugovor o projektovanju i izvođenju radova između Vlade Republike Srbije, Javnog preduzeća „Putevi Srbije“, Beograda i „China Communications Construction Company Ltd.“ kao izvođačem.

Zajam u iznosu od 445 miliona dolara odobrava se za finansiranje 85 odsto vrednosti Projekta, dok će se preostalih 15 odsto obezbediti iz budžeta Republike Srbije.

„Koridor 11 je bitan i za povezivanje sa Crnom Gorom i Jadranom, što će nam olakšati transport, i značajno unaprediti trgovinu u regionu. Izgradnja dve preostale deonice Preljina – Požega, dužine 30,9 km i Požega – Boljare, dužine 107 km, neophodna je da bi se završio kompletan autoput, ukupne dužine 258 km, do granice sa Crnom Gorom. Ugovor podrazumeva izuzetno povoljne uslove, koji su dobijeni, pre svega, zahvaljujući dugogodišnjem strateškom partnerstvu i odličnim ekonomskim vezama sa Kinom“, objasnio je Mali i dodao da je sa kineskim partnerima razgovarano i o drugim važnim projektima, u čiju realizaciju će i oni biti uključeni.

Ministar ističe da kineski investitori u Srbiji vide odličnog i pouzdanog partnera, za koga su sigurni da će realizovati postignute dogovore i navodi da je od izuzetnog značaja i ugovor o finansiranju modernizacije i rekonstrukcije mađarsko – srpske železničke pruge na teritoriji Republike Srbije, takođe potpisan sa Eskim bankom.

„Reč je o deonici Novi Sad-Subotica-državna granica Kelebija. I sami znate da je Kinezima od izuzetnog značaja železnica i tranzit robe od luke Pirej ka Evropi. Tu je Srbija ključna tranzitna zemlja, koja može da ostvari značajne benefite, odnosno tranzitne prihode. Takođe, bolje povezivanje sa Evropom bitno je i za naše građane, kao i za privredu, koja će na taj način biti neuporedivo konkurentnija. Svet se menja i ubrzava, a mi se trudimo da ih u toj brzini dostignemo“, istakao je Mali.

Reč je o jednom od najvažnijih infrastrukturnih projekata Republike Srbije, čija je zajednička realizacija dogovorena na nivou predsednika vlada Republike Srbije, NR Kine i Mađarske, a deo je globalnog projekta „Jedan pojas, jedan put.

Predviđeno je uspostavljanje dvokolosečne pruge za mešoviti saobraćaj, brzine do 200 km/čas u skladu sa zahtevima osnovnog koridora Transevropske saobraćajne mreže (TENT).

Zajam u iznosu od 988.388.500 dolara odobrava se za finansiranje 85% vrednosti Projekta, dok će se preostalih 15% obezbediti iz budžeta Republike Srbije.

bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd