Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Stanivuković: Reforma obrazovanja je ključna za veću konkurentnost privrede
18.04.2019.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Gojko Stanivuković učestvovao je danas na međuministarskom sastanku o reformi sektora obrazovanja i osvrnuo se na dosadašnje rezultate i iskustva koja su stečena u sprovođenju tih reformi. Stanivuković je naglasio da instrument sektorske budžetske podrške Evropske unije predstavlja veoma koristan vid sufinansiranja reformskih procesa u Republici Srbiji, kao i da je reforma obrazovanja jedan od najvažnijih prioriteta Vlade. Sastanku su prisustvovali ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

„Ministarstvo finansija je u prethodnom periodu imalo veoma dobru saradnju sa svim nadležnim institucijama uključenim u korišćenje instrumenta sektorske budžetske podrške, koji koristimo iz IPA 2015. za reformu javne uprave i IPA 2016. za integrisano upravljanje granicom i obrazovanje“, istakao je Stanivuković i dodao da veruje da će ova saradnja biti još efikasnija u narednom periodu.

On je rekao da je Ministarstvo finansija nadležno za tri od četiri opšta preduslova za korišćenje sektorske budžetske podrške.

„To je makro-ekonomska stabilnost, transparentnost budžeta i reforma javnih finansija“, objasnio je Stanivuković i naglasio da Ministarstvo pažljivo vodi računa o prijemu ovih sredstava i njihovom korišćenju.

Prema njegovim rečima, krajem 2018. godine uplaćene su prve tranše iz sve tri pomenute sektorske budžetske podrške u budžet Republike Srbije, od čega je samo za obrazovanje uplaćeno 6,8 miliona evra.

Stanivuković je istakao da Program ekonomskih reformi (ERP) predstavlja najvažniji strateški dokument u ekonomskom dijalogu sa Evropskom unijom i da podrazumeva i odgovarajući prikaz potrebnih budžetskih sredstava za implementaciju reformi u skladu sa smernicama Evropske komisije.

„U okviru Zakona o budžetu za 2019. godinu uzete su u obzir i potrebe za realizaciju reformi u oblasti obrazovanja, a u skladu sa iskazanim prioritetima resornog ministarstva“, rekao je državni sekretar.

On je dodao da očekivane prilive iz sektorske budžetske podrške, do sada nije bilo lako predvideti, imajući u vidu iskustvo sektora reforme javne uprave.

Stanivuković je izjavio da očekuje da će do kraja ove godine biti realizovane naredne tranše sektorske budžetske podrške, kao i dalja uspešna realizacija reformi u sektoru obrazovanja.


Foto: Tanjug
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd