Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Ministar Siniša Mali pozvao investitore na Londonskoj berzi da ulažu u Srbiju
17.04.2019.

Ministar finansija Siniša Mali predstavio je danas ekonomsku politiku Vlade Republike Srbije na Londonskoj berzi, gde se održava konferencija koja je posvećena Evropi i Centralnoj Aziji.

Mali je finansijskoj zajednici u Londonu govorio o makroekonomskim rezultatima koje je Srbija postigla, o investicionim potencijalima, i pozvao investitore iz celog sveta da ulažu u Republiku Srbiju.

On je istakao da je Srbija mnogo toga uradila u oblasti ekonomije u poslednje četiri godine, i zahvalio se na prilici da o tome govori na Londonskoj berzi.

“Velika mi je čast što mogu da podelim našu uspešnu priču i da vas pozovem da ulažete u Srbiju, koja je poslednjih godina postala najatraktivnija investiciona destinacija u našem regionu. Srbija je prošle godine privukla 3,5 milijardi evra investicija, dok su sve druge zemlje u regionu zajedno privukle 1,9 milijardi evra. Tri godine zaredom imamo suficit u budžetu, javni dug nam je na nivou od oko 50% BDP-a, a rast BDP-a je u prošloj godini iznosio 4,3%”, rekao je ministar Mali prezentujući rezultate Srbije.

On je dodao da je Srbija diverzifikovala bazu investitora, i da je otvorena ka tržištima širom sveta.

“Republika Srbija je na putu ka Evropskoj uniji, ali su nam osim evropskih, važna i druga tržišta. Imamo sporazume o slobodnoj trgovini sa Ruskom Federacijom, Belorusijom, Kazahstanom, Turskom, i to nam daje prednost u odnosu na ostale evropske zemlje. Poslednjih godina imamo i veoma velika ulaganja iz Kine”, istakao je ministar finansija.

Mali je naglasio da je cilj da Srbija dobije investicioni rejting, i da je već napravljen jasan plan kako bi se to i dogodilo u naredne dve godine. Kada je reč o glavnim ciljevima za budućnost, ministar je istakao da su to finansijska stabilnost i dalji rast privrede.

Ministar Siniša Mali je zaključio svoje izlaganje na Londonskoj berzi rekavši da će najbolje vreme za Srbiju tek doći i da se nada da će i oni biti deo toga.

bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd