Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Završeno prvo zasedanje Mešovitog komiteta za saradnju sa UAE
09.04.2019.

Prvo zasedanje Mešovitog komiteta za saradnju između Vlade Republike Srbije i Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata završeno je danas u Beogradu potpisivanjem Protokola o zasedanju, koji su potpisali kopredsedavajući Mešovitog komiteta ministar finansija Siniša Mali i državni ministar i član Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata Sultan Ahmed Al Džaber.

Osim Protokola o zasedanju, danas su u Palati Srbija potpisani i Protokol o saradnji u oblasti veterine i Protokol o saradnji privrednih komora dve zemlje.

U toku dvodnevnog zasedanja Komiteta razmatrane su najznačajnije teme koje se tiču ekonomskih odnosa dve zemlje, privredne saradnje, saradnje u oblasti poljoprivrede, saradnje u oblasti životne sredine, kulture, energetike, turizma, saobraćaja, omladine i sporta.

Ministar finansija Siniša Mali je istakao da su Ujedinjeni Arapski Emirati izuzetno važan politički i ekonomski partner Republike Srbije.

„Naša saradnja se poslednjih godina razvijala veoma intenzivno, a sve zahvaljujući prvom kontaktu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i princa prestolonaslednika Abu Dabija šejka Muhameda bin Zajeda. Nakon toga, usledile su brojne investicije iz UAE, tako da je neto priliv u 2018. godini iz te zemlje u Srbiju bio 180,7 miliona evra. Tokom ovog zasedanja vodili smo vrlo kvalitetne i konstruktivne razgovore, a verujemo da će upravo zahvaljujući ovakvim susretima, ta saradnja u budućnosti biti još bliža i produktivnija“ – rekao je Siniša Mali.

Nj. E. dr Sultan Ahmed Al Džaber je istakao da je u 2018. godini trgovinska razmena dve zemlje iznosila 184,3 miliona dolara, od čega srpski izvoz iznosi 157,1 miliona dolara, što je povećanje od 72,7% u odnosu na 2017. godinu. Uvoz u Republilku Srbiju je iznosio 27,2 miliona dolara, što je povećanje od 74,9%.

Nj.E. Sultan Al Džaber je istakao da je važno da se razgovara o investiranju u obe zemlje, i pozvao investitore iz UAE da iskoriste prilike za investiranje u Srbiji, i da uspostavljaju partnerstva na polju energetike, obnovljivih izvora energije, bezbednosti hrane, telekomunikacija i drugih privrednih sektora koji mogu da doprinesu zajedničkim benefitima, kako bi obe strane postigle strateške ciljeve.

On je takođe pozvao investitore iz Srbije da iskoriste prilike za investiranje u UAE, koji su glavna kapija za investitore u tom regionu, istakavši odličnu investicionu klimu u toj zemlji i jedinstvenu infrastrukturu, koji su joj omogućili da se dobro pozicionira na međunarodnom tržištu.


Foto: Tanjug
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd