Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Srbija napreduje u transparentnosti i razmeni poreskih podataka
27.03.2019.

U Ministarstvu finansija danas je održan sastanak sa delegacijom OECD Globalnog foruma o transparentnosti i razmeni informacija u poreske svrhe, povodom analize koraka koje je Srbija trebalo da ispuni u toj oblasti. Ocenjeno je da je naša zemlja ispunila većinu svojih obaveza, kao i da je u mogućnosti da ispoštuje plan za ovu godinu.

Sastanku su prisustvovali šef Kabineta ministra finansija Luka Tomić, državni sekretari Ministarstva finansija Slavica Savičić i Jelena Tanasković, v.d. pomoćnik ministra finansija Dragan Demirović, kao i drugi predstavnici Ministarstva.

Kako je istaknuto, Srbija se ove godine priprema da potpiše i ratifikuje OECD Multilateralnu konvenciju o uzajamnoj administrativnoj pomoći u poreskim pitanjima, a imenovaće i svoje predstavnike za potpisivanje pomenutih dokumenata u Parizu.

Implementacija automatske razmene informacija očekuje se u budućnosti, nakon što se ispune složeni tehnički uslovi za njenu primenu, kao što su zaštita poverljivosti podataka koji se razmenjuju. Za ovo je potrebno postojanje adekvatnih IT rešenja koji će osigurati siguran prenos podataka, kao i interna pravila i procedure za rukovanje, držanje i čuvanje informacija.

Međutim, primena automatske razmene informacija (ARI) nije preduslov za potpisivanje Konvencije, dok Srbija već primenjuje razmenu informacija na zahtev i spontanu razmenu informacija na osnovu potpisanih ugovora o izbegavanju dvostrukog oporezivanja.

Na sastanku je Ministarstvo finansija ukazalo da razmatra moguće izmene određene zakonske regulative.

bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd