Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Državni sekretari Tanasković i Stanivuković sa predstavnicima Evropske komisije o Programu ekonomskih reformi
21.02.2019.

Državni sekretari u Ministarstvu finansija Jelena Tanasković i Gojko Stanivuković razgovarali su danas sa predstavnicima Evropske komisije o Programu ekonomskih reformi (ERP) za period 2019-2021, koji je Republika Srbija u januaru ove godine usvojila i dostavila Evropskoj komisiji.

Na sastanku se razgovaralo o makroekonomskom i fiskalnom okviru u narednom srednjoročnom periodu, kao i o strukturnim reformama obuhvaćenim ovim dokumentom, a koje treba da doprinesu povećanju konkurentnosti nacionalne ekonomije i jačanju privrednog rasta i razvoja u narednom srednjoročnom periodu.

Učesnici sastanka su se saglasili da je Program ekonomskih reformi najvažniji strateški dokument Republike Srbije u ekonomskom dijalogu sa Evropskom komisijom i koordinaciji ekonomskih politika unutar države, kao i sa državama članicama Evropske unije (EU) u procesu evropskog semestra lajt, i od izuzetno velikog značaja za pregovaračko poglavlje 17 Ekonomska i monetarna politika.

Predstavnici Evropske komisije borave u višednevnoj poseti Beogradu radi konsultacija sa svim resorima koji su učestvovali u izradi dokumenta ERP 2019-2021. Nakon obavljenih konsultacija Evropska komisija će tokom aprila 2019. godine doneti ocenu ovog dokumenta zajedno sa preporukama i smernicama za izradu narednog Programa ekonomskih reformi za period 2020-2022. Intenzivne konsultacije sa evropskim institucijama i državama članicama EU biće nastavljene u aprilu i maju ove godine u Briselu, sve do usvajanja zajedničkih zaključaka Saveta za ekonomska i finansijska pitanja EU (EKOFIN Savet) 17. maja 2019. godine.

Peti ciklus izrade Programa ekonomskih reformi završen je u predviđenom roku, dokument ERP 2019-2021. Vlada Republike Srbije usvojila je 24. januara 2019. godine, a dostavljen je Evropskoj komisiji 31. januara 2019. godine.

Sastanku su prisustvovali i pomoćnici ministra Verica Ignjatović i Milica Jovanović.

bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd