Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Вести
Верзија за штампу
Лакши царински поступак у теретном саобраћају
08.02.2019.

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали донео је Инструкцију спровођења надзора, контроле и стављања робе у поступак које спроводи орган Управе царина на терминалима, чиме се значајно олакшава царински поступак у теретном саобраћају.

Инструкција је донета 29. јануара 2019. године, а њоме је прецизирано ко може бити држалац терминала, као и услови које терминал мора испуњавати, чиме ће бити побољшани услови рада како царинских службеника, тако и корисника терминала.

Предвиђено је и да уколико је држалац терминала привредно друштво, цена услуге коришћења паркинга на терминалу не буде већа од 1.200 динара укључујући ПДВ, за 24 сата од момента уласка возила у терминал, као и да ће се иста цена наплаћивати за сваких следећих 24 сата задржавања возила на терминалу.

Управа царина је крајем прошле године наложила свим царинским службеницима да у полазној царинској испостави у националном транзитном поступку одређују рок за предају робе одредишном царинском органу од 5 дана.

Министар Мали крајем прошле године одржао је неколико састанака са представницима Пословног удружења Међународни транспорт из Београда и Удружења МДТ из Краљева, након чега су узети у обзир предлози тих удружења који се односе на рок за предају робе царинском органу.

bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд