Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Jelena Tanasković: U narednom periodu fokus na očuvanju fiskalne stabilnosti
22.10.2018.

Državna sekretarka u Ministarstvu finansija Republike Srbije Jelena Tanasković izjavila je danas da je fiskalna konsolidacija u Srbiji sprovedena kredibilno, adekvatno i pravovremeno, što potvrđuje i poboljšanje svih makroekonomskih performansi, kao i da će u narednom periodu fokus biti na očuvanju fiskalne stabilnosti.

Tanasković je prilikom učestvovanja na 18. Ekonomskom samitu u Beogradu istakla da se Srbija u poslednjih šest godina transformisala iz ekonomije koju je karakterisala visoka stopa nezaposlenosti i stagnacija rasta, u rastuću ekonomiju.

Državna sekretarka je iskoristila priliku da podseti učesnike Ekonomskog Samita da poslednji podaci pokazuju da je za prvih šest meseci ove godine ostvaren rast BDP od 4,9 odsto, koji prati rast investicija, kao i da je zabeležen trend pada javnog duga, te da se na osnovu pozitivnih makroekonomskih kretanja na kraju godine očekuje suficit u budžetu Republike Srbije od 0,6 odsto.

Tanasković je istakla da se nastavljaju pozitivni trendovi na tržištu rada i da je nezaposlenost pala ispod 12 odsto, a da je inflacija takođe niska.

“Fokus makroekonomske politike u narednom periodu biće na očuvanju fiskalne stabilinosti”, rekla je Tanasković i dodala da će ministarstvo raditi na rasterećenju privrede i povećanju resursa za ubrzanje investicija.


Foto:Tanjug
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd