Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Mali: Zajednička budućnost regiona je u većoj saradnji i manjim barijerama
05.10.2018.

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je danas da je budućnost regiona u većoj saradnju i manjim barijerama.

Otvarajući panel o ekonomskim i finansijskim izgledima za Balkan, drugog dana Sedmog samita EU-Jugoistočna Evropa, u organizaciji londonskog Ekonomista, Mali je istakao da je važno da se razgovara o tome, jer je to jedna od ključnih tema za celokupni budući razvoj regiona.

“Naš je interes da što više sarađujemo kao region, jer Srbija od toga ima koristi, kroz izvoz roba i usluga i u tome vidim šansu za sve zemlje regiona. Vlada Srbije čvrsto veruje da je jedini put da se ide napred - da idemo napred kao region i zato zajednička perspektiva i budućnost leži u što većoj saradnji i što manjim barijerama između nas”, zaključio je Mali.

Poručio je da je ekonomski napredak Srbije znači i ekonomski napredak regiona, s obzirom na vodeću ulogu naše zemlje na Balkanu i dodao da je u našem ineteresu da se povežemo sa drugim zemljama na Balkanu.

Zato, ističe, Srbija ulaže u izgradnju puteva - Koridora 10 i 11, brzu prugu do Budimpešte, kako bismo bili povezaniji i samim tim jači, privlačniji i atraktivnijii za investitore i velike projekte. “Samo tako možemo da uspemo”, podvukao je Mali.

U tom smislu, istakao je važnu ulogu CEFTE, s obzirom na to da je ona okosnica naše ekonomske saradnje. Prema njegovim rečima, Srbija u trgovini sa CEFTOM ostvaruje suficit, a samo prošle godine imali smo 3,9 milijardi evra trgovinske razmene sa njenim članicama, od čega je 3,1 milijarde izvoz.

Ponovio je da je Srbija ostvarila dobre ekonomske rezultate - stopa rasta u prvih šest meseci ove godine 4,9 odsto, ali i istako da u tom rastu učestvuju i poljoprivreda, prehrambena industrija, građevinarstvo… grane koje daju za pravo da se kaže da je taj rast stabilan i dugoročan.

Nezaposlenost je sada, dodao je, 11,9 odsto i podsetio da su proteklog vikenda otvorene dve nove fabrike u Nišu, uz ulaganje “Šangdong Linlonga” u Zrenjanin, srtateško partnerstvo za RTB Bor.

Kako je rekao, dinar je stabilan, kao i kurs i inflacija, treću godinu za redom imamo suficit, uz smanjenje javnog duga. Namera je, poručio je, da javni dug bude još niži, jer se smanjivanjem stanja javnog duga smanjuju i izdaci za kamate i otvara prostor za veće plate i penzije i za više investicija.

“To pokazuje koliko je različita slika Srbije tada i sada. Srbija je bila na ivici bankrota i ambisa, a sad je jedna od najbrže rastućih ekonomija”, rekao je Mali.

Zato je, kaže, juče izašao sa paketom mera koje će važiti od janauara 2019. godine, a koje dodatno treba da podstaknu rast naše privrede.

Među njima je ukidanje doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti na teret poslodavca, a koje je iznosilo 0,75 odsto, uz smanjenje parafiskalnih nameta.

Promeniće se i način obračuna poreske amortizacije, kako bi privrednici više mogli da ulažu u opremu i tehniku, a biće donet i paket stimulativnih mera za inovativne aktivnosti.

Ministar je napomenuo da će u budžetu Srbije za 2019. godinu biti ukupno 208 milijardi dinara za javne investicije što je za 25 milijardi dinara više nego 2018.

Mali je rekao da Srbija želi da bude prva zemlja po stopi rasta u Evropi, te da novca za podsticanje investicija ima.

Mali je na panelu rekao i da ekonomska politika države nije vezana za političke odluke jer, kaže, da se politika meša u ekonomske planove, ne bi došlo do smanjenja plata i penzija pre nekoliko godina. Zato, kaže Mali, "vodimo se ekonomskim razmišljanjem".

Ministar finansija je govoreći o stimulacijama i olakšicama podsetio da će do kraja oktobra vlada izaći sa paketom mera sa olakšicama za IT i sektor da će "to biti snažna poruka da smo spremni da podržimo ovu industriju".

“Do kraja oktobra ćemo izaći sa detaljnim i sveobuhvatnim planom mera za podršku inovativnim delatnostima, takozvanoj industriji znanja i IT industriji, u kojima rade mladi i u kojima vidimo budućnost i potencijalni još brži rast ekonomije”, rekao je Mali.

Ministar je istakao i da je u pripremi novi zakon o alternativnim investicionim fondovima, koji će biti donet sledeće godine, a čime će se podržati takozvani “Venture capital“ fondovi - koji investiraju u preduzetnike, mlade, u ideje, kako bi se dalje razvile.

Važno je, navodi Mali, da se mladi preduzetnici i ideje finansiraju na pravi način, da imaju poreske olakšice kada “izrastu” i razviju se, kako bi se iskoristio sav njihov potencijal.


Izvor: Tanjug

bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd