Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Вести
Верзија за штампу
Министар финансија у Пекингу потписао Споразум о изградњи Индустријског парка у Борчи
18.09.2018.

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали данас је у Пекингу, са кинеском компанијом ЦРБЦ, потписао Споразум о изградњи Индустријског парка у Борчи.

Министар Синиша Мали је напоменуо да се ради о још једној великој инвестицији која стиже у Србију.

„Када пређете Пупинов мост, са леве стране, у следећих пар година нићи ће огроман индустријски парк на 320 хектара. Парк који треба да привуче више од 1.000 кинеских компанија”, рекао је министар финансија у изјави за Танјуг.

То ће, како очекујемо, отворити око 10.000 нових радних места, додао је он.

“Биће то највећи кинески индустријски парк у Европи. Биће управо у Србији, у Београду, да би све компаније које долазе из Кине у Европу привукли да дођу код нас“, објаснио је Мали.

Министар је додао да ће ЦРБЦ инвестирати око 220 милиона евра у Индустријски парк, а, ако се узму у обзир све компаније које ће доћи, процене су да ће укупна инвестиција износити око две милијарде евра.

„То је огромна инвестиција и сјајна вест за грађане Београда и Србије.

Полако, али сигурно види се како кроз пројекте и са кинеске стране и осталим земљама подижемо БДП и стварамо реалну основу да будемо оптимисти да ћемо, након што смо постали вицешампиони по привредном расту у Европи, у првих шест месеци ове године, постати шампиони. Управо овакви пројекти доприносе томе“, рекао је он.

Мали је истакао да је презадовољан и да сада остаје да се у наредним месецима дефинише тачан број компанија које ће доћи, а да влада крене да улаже у инфраструктуру, те да Кинези почну да граде једну по једну фабрику.

„За године које следе, стварно имамо разлога да будемо оптимисти“, закључио је министар финансија.

bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд