Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Mali: Uvodimo Srbiju u zlatno doba
13.09.2018.

Ministar finansija Siniša Mali najavio je danas novu ekonomsku „ofanzivu“ i odlazak srpske delegacije na ekonomski forum, koji će se 19. i 20. septembra održati u kineskom gradu Tijenđinu, poznatijem kao „Letnji Davos“.

On je, gostujući na RTS, rekao da se mnogo očekuje od te posete i najavio da će se razgovarati o specijalnom ekonomskom paketu vrednom 1,5 milijardi dolara i potpisivanju bar desetak ekonomskih ugovora.

Ministar je podsetio na značaj i odličnu saradnju sa kineskim investitorima u Srbiji.

„Jedan od tih sporazuma je i privatizacija RTB Bor. Ne treba zaboraviti ni značajnu kinesku investiciju u smederevsku Železaru, gde su sačuvana radna mesta. Videli ste ponudu za RTB Bor, planiraju da ulože 1,46 milijarde dolara. Zamislite kako će istok Srbije izgledati za koju godinu. Takođe, imate najveću investiciju u Zrenjaninu, koja predviđa milijardu dolara za proizvodnju guma. Naše prisustvo na forumu u Kini velika je čast za Srbiju i očekujemo da ćemo otvoriti razgovore o novim ulaganjima“, rekao je Mali.

On je dodao da će se, pored rešenja za RTB Bor, obezbediti kapitalne investicije u oblasti infrastrukture, saobraćaja, poljoprivrede, industrije i informacionih tehnologija i da će se razgovarati sa predstavnicima najjačih kineskih kompanija.

Prema rečima ministra, Srbiji se, zahvaljujući dobrim ekonomskim rezultatima, otvaraju vrata za nove investitore koje očekujemo iz svih krajeva sveta, a to, zajedno sa odličnim stanjem u državnoj kasi, vodi ka većim platama, što sve zajedno čini jedan krug koji uvodi Srbiju u novo „zlatno doba“.

„Kada pogledate sve ekonomske rezultate privrede Srbije vidite da je na dobrom putu. Stopa rasta naše privrede u prvih šest meseci ove godine je 4,9 odsto, što nas svrstava u među dve najveće stope u Evropi. Ono što ohrabruje je što je u tu stopu uključen rast više privrednih grana građevinske industrije, poljoprivrede... Kada pogledate stopu nezaposlenosti, od 25,9 odsto koliko je iznosila 2013. godine, u drugom kvartalu ove godine ona iznosi 11,9 odsto, što je duplo manja stopa nezaposlenosti“, rekao je Mali i istakao da težimo još nižoj stopi.

On je podsetio da je učešće javnog duga u BDP-u, ispod 60 odsto, a krenuli smo sa 80 odsto.

„Kada pogledate zemlje u okruženju, imate Hrvatsku sa 75,5 odsto udela javnog duga u BDP-u, Sloveniju sa preko 70 odsto, Crnu Goru sa visinom učešća duga u BDP-u od skoro 70 odsto. U sledećih godinu dana, ili nekoliko meseci, ići ćemo na ispod 50 odsto učešća javnog duga u BDP Srbije. To su ozbiljni rezultati u oblasti fiskalne politike, imate u prvih šest meseci 50,1 milijardu dinara. Uštedeli smo više i to je novac koji ostaje u budžetu“, rekao je Mali.

Ministar je podsetio da je u Srbiju od početka godine pristiglo 1,4 milijardi evra stranih direktnih investicija, što je 15,6 odsto više nego prošle godine.

„Sve ovo je važno, jer na osnovu tih realnih rezultata, mi ćemo imati nikad veće penzije od 1. oktobra. Zakon je već prošao vladu, imaćemo veće plate u javnom sektoru do kraja godine i sve ovo govori koliko su bile opravdane mere koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić počeo da sprovodi kao predsednik Vlade 2013-2014. godine. Smejali su mu se tada, sada više nikome nije smešno, jer su ovo impresivni rezultati naše ekonomije“, istakao je Mali.

Ministar je rekao da se polako radi na tome da životni standard bude viši i naglasio da je to krajni cilj Vlade Srbije.
„Ekonomija je egzaktna nauka. Imate sled događaja koje morate da pratite. Ne želimo da se isplaćuju penzije kao što je to bilo 2008. godine ni iz čega i da imate situaciju da zemlja posle par godina bude na ivici bankrota. Sada sa ovim stopama rasta imamo realne osnove za povećanje i penzija, koje će od oktobra biti nikad veće, a time imate osnov i za povećanje plata. Kada pogledate brojke u okruženju, polako ih prestižemo i približavamo se nivou od 500 evra prosečne plate“, rekao je on.

Ministar se osvrnuo i na odluku Vlade da poveća minimalnu cenu rada na 155 dinara po radnom satu.

„Kada je minimalna cena rada u pitanju ona je podignuta odlukom vlade za 8,6 odsto, sa 143 na 155 dinara po radnom satu. Kada pogledate iznos minimalne zarade, ona je porasla sa 24.882 dinara na preko 27.000 dinara. Uvek pravite kompromis između zahteva poslodavaca i sindikata. Sada idemo na to da još povećamo prosečnu platu, a najvažnija stvar je da sa sindikatima dođemo do zajedničkog cilja, da minimalna cena rada bude izjednačena sa minimalnom potrošačkom korpom“, kazao je Mali.

Govoreći o ponudama za PKB, ministar je rekao da je namera Vlade Srbije da PKB nađe partnera koji će obezbediti kontinuitet proizvodnje i dodatne investicije kako bi se i poljoprivredna proizvodnja i stočarstvo dalje razvijali i kako bi se obezbedila puna prava i zaštita zaposlenih.
„Sa te strane, očekujem ako ponuda bude ispravna, još jednu uspešnu privatizaciju", istakao je ministar Mali.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd