Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
MMF potvrdio novi program sa Republikom Srbijom
19.07.2018.

Bord izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) potvrdio je na jučerašnjoj sednici u Vašingtonu novi aranžman sa Republikom Srbijom, koji će trajati 30 meseci, odnosno do januara 2021. godine.
Novi program saradnje uz podršku Instrumenta za koordinaciju politike (Policy Coordination Instrument - PCI) je iskljičivo savetodavni i ne predviđa korišćenje finansijskih sredstava.

Ministar finansija Siniša Mali kaže da je novi aranžman sa MMF-om veoma važan jer pokazuje da je Republika Srbija u prethodnom periodu ostvarila dobre ekonomske rezultate, te da joj više nije potrebna finansijska pomoć.

-Ovo je još jedan korak na našem putu strukturnih reformi i dobar signal za investitore. Važno je da održimo makroekonomsku i finansijsku stabilnost, da unapredimo našu privredu, da povećamo konkurentnost i da obezbedimo visoke stope rasta, jer samo to znači nova radna mesta i bolji životni standard naših građana – istakao je ministar Mali.

On je istakao da su glavni ciljevi Programa održavanje javnog duga u definisanim okvirima u odnosu na bruto domaći proizvod (BDP), održavanje ukupnog deficita u definisanim okvirima u odnosu na BDP, reforma sistema plata u javnom sektoru, nastavljanje reforme Poreske uprave i uspostavljanje mera za smanjenje vremena procesuiranja refundacija PDV-a, usvajanje novog Zakona o naknadama i održavanje inflacije u definisanim okvirima.
-Potpuno smo posvećeni ovim ciljevima i to će nam biti apsolutni prioritet u narednom periodu. Važno je da ojačamo naše institucije i da ih učinimo još efikasnijim, a tu pre svega mislim na modernizaciju Poreske uprave, koja je neophodna – zaključio je Siniša Mali.

Na sednici u Vašingtonu istaknuto je da ekonomski izgledi Republike Srbije ostaju stabilni.

PCI je novi instrument koji je MMF uveo tokom 2017. godine u cilju pružanja podrške zemljama članicama koje su posvećene reformama, ali kojima nije potrebna finansijska podrška te međunarodne finansijske institucije.

bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd