Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Вести
Верзија за штампу
Синиша Мали: ИТ индустрија велики потенцијал, чини 10 одсто БДП-а
04.07.2018.

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали учествовао је данас у Бечу на састанку министара економије у оквиру Берлинског процеса, и том приликом истакао да је дигитализација један од приоритета Владе Републике Србије и да је много тога урађено у тој области.

Министар Синиша Мали је говорио на панелу “Заједнички приступ ка дигитализованом западном Балкану” где је рекао да 10 одсто БДП-а наше земље чини управо ИТ индустрија, која бележи високе стопе раста из године у годину.

„Само ове године имамо скоро милијарду евра извоза кроз ту индустрију, а посебно ме радује што велики број младих људи своју будућност види управо у том послу. Наша је обавеза да управо те људе запошљавамо и да им дамо могућност да своје снове остваре у нашој земљи“, рекао је Синиша Мали.

Наводећи да је програмирање у Србији уведено, не само у средње, него и у основне школе, Синиша Мали је рекао да од ове године 1.750 школа има безбедан интернет, што је вема важно јер се на тај начин показује брига о нашим младима и нашој деци.

Република Србија је, према његовим речима, постала лидер у имплементацији такозваноих е-уџбеника, а од септембра месеца ћемо имати 2.000 учионица које ће бити потпуно дигитализоване, па ће деца своје образовање стицати у окружењу које је најбоље за њихове каријере у будућности.

„Влада Републике Србије је посебно поносна на пројекат е-управе. Само прошле године, више од шест милиона докумената је издато у електронској форми, чиме смо нашим грађанима уштедели милионе сати чекања у редовима, а уштедели смо им такође и 2,2 милиона евра само у таксама“, рекао је Синиша Мали.

Министар финансија се осврнуо и на пројекат е-беба, истичући да је он веома важан јер млади родитељи више не морају да чекају у редовима да би пријавили дете, већ то може да се уради одмах у породилишту, а сва потребна документа се добијају на кућну адресу.

Влада Србије је, према његовим речима, поносна и на велике научно-истраживачке центре који се граде широм Србије, а за шта је већ издвојено 65 милиона евра. Министар је навео пример Научно-технолошког парка у Београду који, како је рекао, ради савршено, и где већ послује на десетине компанија и ради стотине младих људи.

„Дакле, дигитализација је за нас веома важна. Веома је битна за цео регион. Србија је следеће године домаћин Дигиталног самита земаља региона и циљ нам је да потврдимо нашу земљу као лидера у тој области и да нашим младим људима дамо праву основу за будуће каријере“, закључио је министар финансија Синиша Мали.

bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд