Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
I naredne godine fokus na jačanju privrednog rasta i životnog standarda
07.11.2017.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda postigla je dogovor s vlastima o ključnim parametrima za državni budžet Srbije za 2018. godinu, rečeno je danas na konferenciji u Vladi Srbije povodom završne revizije aranžmana sa MMF-om, a tom prilikom pohvaljeni su dosadašnji rezultati Vlade Srbije na sprovođenju reformi.

Istaknuto je da će budžet za 2018. godinu biti razvojni i zasnovan na povećanju javnih investicija, a kao razultat takve razvojne ekonomske politike očekuje se i veći privredni rast.

Srbija će ove godine imati rast bruto domaćeg proizvoda od 2 odsto, a naredne godine 3,5 odsto, rekao je šef misije MMF-a Džejms Ruf i pohvalio konstruktivnu saradnju sa Vladom Srbije u protekle tri godine i izrazio želju za nastavak saradnje.

"Prioritet je da se očuvaju dostignuća u fiskalnoj oblasti koja su postignuta uz velike napore, uz podršku inicijativama koje bi trebalo da podstaknu rast, kao što je povećanje javnih investicija i smanjenje poreskog opterećenja za radnike sa niskim nivoom dohotka", rekao je Ruf.

On je dodao da se odobrenje osme revizije aranžmana očekuje krajem decembra, dok će se program sa Srbijom završiti krajem februara 2018. godine, istakavši da Srbija beleži dobre ekonomske rezultate, uprkos usporavanju početkom 2017. zbog suše i poremećaja u proizvodnji struje. On je rekao da se, uz dogovoreno povećanje zarada u javnom sektoru i penzija, očekuje da će fiskalni deficit 2018. iznositi 0,7 odsto BDP-a, što je u skladu s potrebom da se obezbede fiskalna održivost i dalje smanjenje javnog duga.

I ministar finansija Dušan Vujović rekao je da je Srbija u protekle tri godine imala odličnu saradnju sa MMF-om. Ministar je podsetio da smo na kraju oktobra imali suficit republičkog budžeta od 79,4 milijarde dinara i istakao da je rezultat na fiskalnoj strani mnogo bolji nego što je bilo ko mogao da očekuje - za više od milijardu evra bolji od revidiranog plana.

Kada je reč o privrednom rastu, Vujović je rekao da, uprkos tome što je za ovu godinu projekcija smanjena na dva odsto, ostaje se pri tome da će privredni rast u 2018. biti 3,5 odsto, iako je to konzervativna procena. Kako kaže, usporavanje rasta nije recesione prirode, već je do toga došlo usled spoljnih faktora, pre svega okolnosti u poljoprivredi i energetici.

Ministar se osvrnuo i na budžet za sledeću godinu i istakao da će biti spreman između 27. i 29. novembra, kada bi trebalo da ga usvoji Vlada Srbije i prosledi Skupštini. "Budžet će odmah biti prosleđen Skupštini Srbije i očekuje se da bude usvojen u roku, do 15. decembra. Budžet će biti pravi razvojni", istakao je Vujović.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd