Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Održana konferencija „Značaj interne kontrole za efikasno i efektivno sprovođenje javnih nabavki“
26.07.2017.

Konferencija „Značaj interne kontrole za efikasno i efektivno sprovođenje javnih nabavki“ održana je od 25 do 26. jula u Aranđelovcu, u organizaciji Sektora za internu kontrolu i internu reviziju Ministarstva finansija. Konferenciju je otvorio ministar finansija Dušan Vujović, a potom se učesnicima obratila Karla Herši, stalna predstavnica Ujedinjenih nacija u Srbiji. Konferenciji su prisutvovali predstavnici Delegacije Evropske unije, Švajcarske kancelarije za saradnju (SDC), Ministarstva finansija, Državne revizorske institucije, Uprave za javne nabavke i preko četrdeset rukovodioca iz jedinica lokalne samouprave.

Učesnici panela saglasili su se da je neophodno razviti unutrašnje kapacitete za procenu rizika koji mogu da utiču na realizaciju ciljeva insititucije, i saglasno proceni, definisati i ugraditi kontrolne aktivnosti u sve poslovne procese kako bi se minimizirale nepravilnosti i obezbedio integritet poslovnih procesa. Povećanje odgovornosti za efikasnu i efektivnu, odonosno svrsishodnu upotrebu javnih sredstava predstavlja osnovni cilj interne finansijske kontrole u javnom sektoru. Zajednički rad i saradnja Ministarstva finansija, Državne revizorske institucije, donatorske zajednice i razvojnih partnera je usmeren na ostvarenje tog cilja kroz jačanje upravljačke odgovornosti rukovodilaca kod korisnika javnih sredstava za zakonitu i svrsishodnu upotrebu javnih sredstava.

Na konferenciji je ukazano da ne postoje univerzalni primeri dobre prakse u smislu organizacije i funkcionisanja sistema interne kontrole i interne revizije u javnom sektoru, jer su duboko uslovljeni i determinisani okolnostima koje karakterišu lokalno okruženje, a ključni element je upravljačka odgovornost.

Trougao odgovornosti („Accountability Triangle“) na najbolji način ilustruje dinamičan odnos između konstitutivnih elemenata upravljačke odgovornost. Bez jasno utvrđenog odnosno, propisanog delokruga ili nadležnosti i odgovarajućeg stepena ovlašćenja, ne može biti govora o odgovornosti. Iz tog razloga je od suštinskog značaja dalje unapređenje saradnje i zajedničkog rada Ministarstva finansija i Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu na unapređenju kontrolnog okruženja u cilju obezbeđivanja ravnoteže između nadležnosti i ovlašćenja rukovodilaca u javnom sektoru.

Na panel diskusiji učestvovali su Larisa Zdravković, v.d. pomoćnika ministra finansija, Iva Vasilić, šef kancelarije predsednika Državne revizorske institucije, Vladan Petrović, rukovodilac programa delegacije EU, Miloš Jović, predstavnik Uprava za javne nabavke, Radojko Obradović, konsultant UNDP i Petar Vasilev, predstavnik Švajcarske kancelarije za saradnju (SDC).
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd