Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Вести
Верзија за штампу
Вујовић: Повећање рејтинга - добар сигнал за инвеститоре
18.03.2017.

Министар финансија Душан Вујовић изјавио је вечерас да је то што је Агенција за оцену кредитног рејтинга Moody's повећала кредитни рејтинг Србије добар знак за инвеститоре и да ће нам то обезбедити јефтиније кредите и рефинансирање јавног дуга.

"Ово ће значити даље смањење каматне стопе и јефтиније позајамљивање, јефтиније рефинансирање јавног дуга Србије као и јефтинији приступ свих наших банака изворима финансирања", рекао је Вујовић.

Кредитни рејтинг Србије је повећан са "Б1" на "Ба3" уз стабилне изгледе за даље унапређење кредитног рејтинга, а Вујовић је рекао за РТС да је то позитиван сигнал међународној финасијској олигархији и међународним финасијским тржиштима и другим главним учесницима на том тржишту.

"То је најбољи доказ да НБС, Министарство финансија и влада на челу са Александром Вучићем спроводи програм до краја и добија признање од целе међународне заједнице", рекао је Вујовић.

Како каже,такозвана премија ризика земље (country risk) се сада смањује за нашу земљу и каматне стопе ће бити још ниже.

Министар финансија је рекао да је референтна каматна стопа била преко девет одсто када је ова влада кренула са радом у априлу 2014., док је данас четири одсто, а реалне стопе су испод три одсто.

"То је велико унапређење које ће се овим наставити", истакао је Вујовић и додао да је Србија сада у зони која је стабилна за улагање.

На питање о повећању плата и пензија, министар финансија је рекао да је подизање рејтинга добра допуна стратегије владе за повећање плата и пензија.

"Рекли смо на почетку реформи да после треће године очекујемо значајније помаке на том плану. Ти процеси почињу у септембру, та перспектива постоји и говорићемо конкретније о томе када буде речи о буџету", навео је Вујовић за РТС.

Он је рекао да је Србија већ спустила дефицит испод нивоа Мастрихта.

"Планирали смо 1,7 одсто, а према прелиминариним проценама он може да буде и 1,4 одсто, што је упола мање од Мастрихта. Отвара нам се простор да узмемо повољно ресурсе а ако нађемо добре пројекте и добро их припремимо, отварамо нова радна места и Србију вратаћамо на пут који ће хватати корак са Европом", додао је Вујовић.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд