Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Vujović: Budžet za narednu godinu umereno razvojni
17.11.2016.

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je da će budžet za narednu godinu biti umereno razvojni i da je predviđen rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od tri odsto uz nisku inflaciju.

"Predviđen je budžetski deficit od 1,7 odsto bruto domaćeg proizvoda, koji će iznositi 4.400 milijardi dinara", rekao je Vujović na Privrednoj konferenciji Rajfajzen banke u Beogradu.

On je istakao da će rast BDP biti po osnovu rasta svih proizvodnih sektora i tražnje, a biće podstican izvozom i direktnim investicijama. Ministar je dodao da se narednih godina očekuje rast BDP-a od 3,5 odsto i pad učešća javnog duga u BDP-u.

Vujović je rekao da je Ministarstvo finansija dostavilo svim budžetskim korisnicima predlog budžeta za narednu godinu i da se očekuje da oni narednih dana dostave svoje primedbe.

Vujović očekuje da će predlog budžeta biti u Skupštini Srbije do kraja novembra.Naveo je da trenutno budžet ima suficit od 52, 4 milijarde dinara i da se očekuje da će na kraju godine rast BDP-a biti veći od 2,7 odsto.

Ministar je rekao i da Vlada Srbije danas odlučila da isplati jednokratnu pomoć penzionerima od 5.000 dinara i da će to biti učinjeno najkasnije do kraja meseca. Ta pomoć će biti isplaćena najverovovatnije 23. novembra, ali do kraja meseca svakako, rekao je ministar. Prema njegovim rečima, tu pomoć će dobiti svi, a posebno će biti značajna za 1, 05 miliona penzionera u Srbiji koji primaju najnižu penziju.

izvor Tanjug
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd