Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Srbija nastavlja da dobija podršku Svetske banke u realizaciji započetih reformi
07.10.2016.

Ministar finansija Dušan Vujović sastao se sa potpredsednikom Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju Sirilom Milerom u okviru jesenjeg zasedanja MMF i Svetske banke u Vašingtonu.

Teme sastanka bile su primena postojećeg programa saradnje između Svetske banke i Republike Srbije koji uključuje podršku restruktuiranju finansijskog sektora i javnih preduzeća i unapređenje poslovnog okruženja. Ministar Vujović i potpredsednik Miler podržali su saradnju timova Svetske banke i Vlade Srbije u orijentaciji na rezultate, kako bi se realno definisali strateški ostvarivi ciljevi i merljivi koraci u njihovom ostvarivanju.

Potpredsednik Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju Siril Miler rekao je da se tokom poslednjih susreta ekonomskih i finansijskih stručnjaka Evrope i sveta stiče utisak da je Zapadni Balkan region sa najviše pozitivnih efekata kada se govori o integraciji i povezivanju, posebno u oblastima energetike i transporta.

On je rekao da je Vlada Srbije izuzetno posvećena sprovođenju reformi i istakao da će Svetska banka nastaviti da podržava jačanje poslovne klime u periodu koji je pred nama.
”Želimo da budemo na raspolaganju Vladi Srbije kako bismo maksimalno pomogli u realizaciji započetih projekata i onih koji se tek planiraju” izjavio je Miler.

Vujović je, govoreći o reformama istakao da Srbija želi da nastavi da ostvaruje zadate ciljeve i da zbog toga stalno uči kako da na efikasan način optimizuje svoje finansije, da više proizvodi i izvozi i nastavi da privlači strane investicije.

Miler je podržao nameru da se pruži podrška obrazovanju i zdravstvu i dodao da će pomoć Svetske banke Srbija osetiti i u reformi javne administracije, optimizaciji zaposlenih u javnom sektoru, restruktuiranju velikih državnih preduzeća kao što su EPS, Srbijagas i Železnice i završetku procesa privatizacije najvećih preduzeća u vlasništvu države, ali i u podržavanju modernizacije agro sektora.

”Mislimo da je ulaganje u poljoprivredu važna komponenta u reformama, a Srbija u toj oblasti ima veliki potencijal” rekao je Miler. On je dodao da Svetska banka ima u planu da implementira niz projekata kojima će podržati ovu oblast, ali i da se od Srbije očekuje da odličnim rezultatima nastavi da šalje pozitivnu poruku regionu i Evropi.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd