Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Vujović: Srbija ostvarila natprosečne rezultate
27.09.2016.

BEOGRAD- Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je da Srbija u okviru trogodišnjeg aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) ostvaruje natprosečno dobre rezultate.

Ministar je gostujući na RTS-u rekao da Srbija ne samo da je smanjila fiskalni deficit već je značajno povećala ekonomski rast za koji se očekuje da bude oko 2,5 odsto do kraja godine.

"Mi smo ovu godinu započeli sa projekcijama rasta od 1,2 odsto, to je podignuto na 1,8 odsto, a na osnovu većih investicija i svih drugih performansi, to smo podigli na oko 2,5-2,6 odsto, što se sada ostvaruje i možemo to čak i da premašimo", naveo je ministar.

Vujović je rekao je da je za povećanje plata i penzija potreban ekonomski rast, a ne samo fiskalni rezultat, i da će se tačan procenat povećanja znati krajem oktobra, kada misija MMF-a dođe na zvanične pregovore.

Ovakvi rezultati, kako je istakao, nam daju osnov da verujemo da možemo da ostvarimo trajni prostor za povećanje plata i penzija.

Krajem oktobra, kada misija MMF-a dođe na zvanične pregovore, Srbija će imati rezultate za tri kvartala, i znaće se preciznije za koliki će procenat biti poboljšane plate i penzije, istakao je Vujović.

Ministar je rekao da je za Srbiju važno donošenje jednostavnog poreskog sistema gde će sve dažbine i nameti biti proporcionalni ekonomskoj moći zemlje.

Govoreći o porezu na upotrebu automobila, ministar je najavio formiranje radne grupe, u koju će biti uključeni Poreska uprava i sektor Ministarstva finansija koji se bavi razrezivanjem stopa poreza, kao i MUP i svi drugi nadležni sektori.

"Želimo da rezultat bude slično ukupno poreske opterećenje, tako da oni koji imaju automobile sa većom kubikažom a manje vrednosti, ne budu preopterećeni kao danas", naveo je Vujović.

Ističući da je procedura već pokrenuta, ministar je rekao da očekuje da će ona biti završena u narednih mesec, dva i da će se od 1. januara novi propis naći u primeni.

Izvor: RTS/Tanjug
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd