Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Potpisan ugovor o zajmu između Republike Srbije i Evropske investicione banke
13.06.2016.

BEOGRAD - Ministar finansija Vlade Republike Srbije Dušan Vujović, guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković i potpredsednik Evropske investicione banke Dario Skanapieko potpisali su danas „Apeks zajam za mala i srednja preduzeća i druge prioritete III/Bˮ između Republike Srbije i Evropske investicione banke (EIB).

Ugovor predstavlja drugu kreditnu liniju u iznosu od 150 miliona evra, a u okviru paketa od 500 miliona evra koji je Republici Srbiji odobrila Evropska investiciona banka (EIB) u julu 2013. godine.

Sredstva će biti plasirana posredstvom poslovnih banaka pod veoma povoljnim uslovima, omogućiće kreditiranje malih i srednjih preduzeća i preduzeća srednje tržišne kapitalizacije, kao i finansiranje prioritetnih projekata koje sprovode krajnji korisnici bilo koje veličine u oblastima ekonomije znanja, energetike, zaštite životne sredine, zdravstva i obrazovanja.

Rok dospeća kredita je 12 godina, uključujući četiri godine počeka za projekte koje sprovode mala i srednja preduzeća, odnosno 15 godina, uključujući pet godina počeka za prioritetne projekte koja sprovode krajnji korisnici svih veličina, uz mogućnost da se prilikom povlačenja tranše izabere fiksna ili varijabilna kamatna stopa.

Novinu ove kreditne linije predstavlja inicijativa pod nazivom „Poslovi za mlade Zapadnog Balkana” kojom EIB želi dodatno da podrži mala i srednja preduzeća i preduzeća srednje tržišne kapitalizacije u Republici Srbiji koja promovišu zapošljavanje mlađe populacije. Deo ove kreditne linije, u maksimalnom iznosu do 75 miliona evra, biće opredeljen za projekte koji budu ispunjavali kriterijume podobnosti Inicijative za poslove za mlade u regionu Zapadnog Balkana.

Pored opsežnih mera koje Vlada sprovodi u skladu sa donetom Strategijom za podršku razvoja malih i srednjih preduzeća, preduzetništva i konkurentnosti za period od 2015. do 2020. godine, doprinos stvaranju uslova za obezbeđenje povoljnih izvora finansiranja pruža i EIB kroz intenzivnu saradnju sa Republikom Srbijom.

bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd