Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Vujović: Inovacije - novi izvor rasta
02.06.2016.

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je danas da su procene rasta BDP-a Srbije za ovu godinu revidirane naviše zahvaljujući većem izvozu i investicijama, ali da bi i ubuduće zemlja ostvarivala stabilan rast, on bi morao da bude zasnovan na inovacijama.

"Moraćemo da tražimo nove izvore rasta, a to su inovacije", rekao je Vujović danas na skupu "Nauka, privreda i društvo u Srbiji" koji je održan u SANU, dodajući da se kod nas otvaraju fabrike, ali to će u jednom trenutku da se iscrpi, pa moramo da podignemo produktivnost i konkurentnost na duži rok a to se radi - inovacijama.

Prema njegovim rečima, za naučno-istraživačke projekte je odobreno 171,5 miliona evra, ali taj novac nije povučen.
"Ako je toliko novca obezbeđeno za inovacije, dajte da to iskoristimo, nemojte da krenemo pa stanemo", poručio je on.
Vujović je naveo da u Srbiji ima mnogo ideja, ali da je mali procenat patenata, i mali broj tih ideja se "skine s police i upotrebi u praksi".

"Kod nas je eksplodirao broj objavljenih radova, ali uticaj tih radova na ono što radimo je skroman", objasnio je.
Ilustrujući problem, Vujović je naveo da u Srbiji postoji hiperprodukcija vina, ali da uvozimo čepove i zapitao: "Gde smo izgubili vezu između tražnje i sposobnost da na nju odgovorimo".

Govoreći o fiskalnoj konsolidaciji, koja je preduslov za dalji rast, on je ukazao da programi zasnovani na štednji obično zemlju guraju u recesiju, ali je u Srbiji zapravo trend negativnog rasta prešao u pozitivan.
"Preokrenuli smo dinamiku rasta, napravili smo zaokret", konstatovao je dodajući da su uz smanjene rashode i prihodi povećani, a pre svega prihod od poreza je oo 20 odsto veći.

Izvor: Tanjug

bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd