Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Poboljšan kreditni izgled Republike Srbije
19.03.2016.

Agencija za procenu kreditnog rejtinga Moody’s promenila je kreditni izgled Republike Srbije sa stabilnog na pozitivni, dok je kreditni rejting zadržan na nivou B1.

Izgledi Republike Srbije su poboljšani prvenstveno usled rešenosti Vlade Republike Srbije da zaustavi rast javnog duga kroz implementaciju programa fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi podržanih stand-by aranžmanom sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Osnovni razlozi za donošenje ove odluke pored činjenice da su mere fiskalne konsolidacije bile uspešne u prethodnoj godini su i reforme sprovedene sa ciljem uklanjanja prepreka za investiranje u realni sektor, unapređenje poslovnog okruženja i konkurentnosti, kao i jačanje poverenja u finansijski sektor.

Pozitivnim za kreditni rejting ocenjuje se i formalno otvaranje dva poglavlja u procesu evropskih integracija. Očekuje se da proces evropskih integracija unapredi institucionalni okvir Republike Srbije.

Moody’s će povećati kreditni rejting Srbije u narednom periodu ukoliko se nastavi sprovođenje programa fiskalne konsolidacije i sprovedu neophodne strukturne reforme.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd