Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Vujović: Reforme koje sprovodimo su dobitna kombinacija
08.03.2016.

Reforme koje sprovodimo daju dobre rezultate i predstavljaju dobitnu kombinaciju za sve, izjavio je danas ministar finansija Dušan Vujović obraćajući se prisutnima na Kopaonik Biznis Forumu.

Prema njegovim rečima vlada je uspela da prilikom sprovođenja fiskalne konsolidacije otkloni glavnu opasnost a to je da privreda ode u recesiju.

Ministar je podsetio da je dobitna kombinacija upravo bilo to što je program koji je napravljen polovinom 2014. podrazumevao smanjenje rashoda, povećanje prihoda ali i sprovođenje strukturnih reformi.

"Programi smanjenja troškova i štednje mogu biti dobri ako su praćeni odgovarajućim smanjenjem rashoda, povećanjem prihoda, strukturnim merama I merama koje podržavaju ekonomski rast", istakao je on pojašnjavajući da se jedinom kombinacijom svih ovih mera mogao postići odgovarajući rezultat.

Vujović je, obraćajući na prvoj plenarnoj sednici u okviru Kopaonik biznis foruma, naglasio da odustajanje od reformi nikako ne bi bilo dobro, i da to ne bi bilo moguće bez velikih troškova.

"Sprovođenje reformi predstavlja takozvanu dobitnu kombinaciju za sve-vin-vin. Odustajanje od reformi nije moguće bez velikih troškova za sve, osim možda nekih izuzetnih malih grupa neradnika, muvatora i ostalih...Ne postoji povratak na socijalizam, na rente i deficite koje ne možemo da izdržimo", naveo je Vujović.

On je rekao da se nastoji u tome da se zaustavi rast dugova, da se oni ove i naredne godine prelome, da se do 2018. godine eliminiše deficit i dug svede na razumnu meru, odnosno na nivou koji je održiv.

"Mi smo paralelno sa kontrolisanjem rashoda radili sve da unapredimo poslovno okruženje i posle godinu i po dana deficit je smanjen za 2,9 odsto. To je impresivan rezultat", rekao je ministar finansija i podsetio da je deficit smanjen sa 6,6 na 3,7 odsto.

On je istakao da je loše odbijanje prihvatanja reformi, sa čime se vlada i suočavala.

"Meni su kolege iz sveta čestitali na rezultatima ali su se i pitali zašto se sindikati jedino kod nas bore za očuvanje postojećih radnih mesta što je često nemoguće, a ne povećanje neto radnih mesta, što svi rade.Tamo gde tehnologije zahtevaju promene, gube se jedna, a dobijaju neka nova radna mesta", ocenio je Vujović.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd