Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Prosveti 4 odsto, zdravstvu 3, vojsci i policiji dva odsto povećanje zarada
11.11.2015.

Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije saopšteno je da će povećanje plata učiteljima i nastavnicima u osnovnim i srednjim školama biti za četiri odsto, za zaposlene u zdravstvu od tri odsto, a univerzitetskim profesorima i zaposlenima u vojsci i policiji od dva odsto.

Penzije će, kako je rekao premijer Alekandar Vučić biti linearno povećane za 1,25 odsto.

Povećanje plate za tri odsto dobiće i zaposleni u ustanovama socijalne zaštite.

Premijer je naglasio da za administraciju, zaposlene u Skupštini, Predsedništvu i ministarstvima nije predviđeno povećanje plata. Opterećenje za budžet je daleko veće za povećanje penzija, nego plata, rekao je Vučić.

Obrazlažući povećanja, premijer je rekao da je toliko prostora omogućeno uspešnim sprovođenjem reformi, da se u ovom trenutku nije moglo više, ali da se on nađe da će građani, posebno u prosveti i zdravstvu, osetiti bar neki boljitak, u čemu će im, kako je naveo, delom pomoći i odluka o tome da se pretplata za RTS tri puta smanji u odnosu na predloženi iznos.

Pretplata za RTS neće biti veća od 150 dinara, obećao je premijer, a to će biti omogućeno time što će država za budžet za RTS i RTV uplatiti četiri milijarde dinara.

Ministar finansija Dušan Vujović koji je zajedno sa premijerom prisustvovao konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao je da je na nama da sami sebi priznamo da smo ostvarili rezultat.

„U trećem kvartalu prošle godine stopa rasta, posle poplava, bila je minus 3,7 odsto za taj kvartal, a da smo mi posle projektovane stope rasta od minus jedan odsto za prošlu godinu, danas došli na plus 0,75 odsto. To je veliki rezultat za većinu zemalja. Srbija nije toliko mala zemlja da bi jedna fabrika mogla da preokrene stopu rasta i to je presudna promena dinamike“, rekao je ministar i objasnio da je to samo dokaz da „reforme hvataju tlo pod sobom“.

Vujović je rekao da kada se posmatraju javne finansije Srbije, naša zemlja je na jako dobrom putu i podsetio da ranije niko nije verovao da možemo da postignemo to da deficit bude 5,9 odsto BDP-a a da sada govorimo o još boljem rezultatu a to je da smo deficit sveli na svega 4 odsto deficita opšte države.

Oživljavanje stope ekonomskog rasta će biti prvenstveno naš cilj jer bez novih poslova i radnih mesta i novih investicija nema oporavka, dodao je on.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd