Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Globalni izazovi pred MMF i SB
11.10.2015.

Lima Beograd - Globalna finansijska stabilnost je poboljšana, ali su rizici i dalje visoki pa su grupacije Svetske banke i MMF na današnjem Komitetu za razvoj borda guvernera Međunarodnog Monetarnog Fonda i Svetske banke pozvane da nadgledaju rizike i poboljšaju pomoć zemljama kako bi održale svoj ekonomski rast i napredak.

Ovom važnom sastanku koji se redovno održava u okviru godišnje skupštine MMF i Svetske banke i okuplja sve ministre finansija i guvernere zemalja članica, prisustvovao je i ministar finasija Dušan Vujović.

“Ovaj sastanak nedvosmisleno je potvrdio podršku međunarodnih finansijkih instutucija i svih zemalja članica prihvatanju održivih ciljeva razvoja za narednih 15 godina kao osnove za borbu protiv siromaštva zasnovanu na punom aktiviranju ukupnih ljudskih i resursnih potencijala u svetu. Srbija je primer zemlje koja dobija priznanje za svoje reforme i obezbeđuje punu prifesionalnu i finansijsku podršku MMF-a, Svetske banke i drugih finansijsih institucija za njihovu realizaciju”, rekao je ministar finansija nakon sastanka.

Oslanjajući se na diskusije sa sastanaka održanih prošlog proleća kada su usvojeni ciljevi održivog razvoja do 2030.godine, podržana je uloga Svetske banke u sazivanju, povezivanju i koorinaciji između vlada UN, MMF, Multilateralnih razvojih banaka i Svetske trgovinske organizacije. Naglašena je potreba da fokus bude na inkluzivnom rastu, infrastrukturi, razvoju u oblasti zdravstva i razvoju privatnog sektora.

Finansijske institucije se i dalje suočavaju izazovima obnove kapitala, povećanjem priliva sredstava i odvikavanjem zemalja od traženja finansijske pomoći. Komitet je procenio da oslabljena kreditna sposobnost vodi ka znatnom smanjenju zaduživanja u narednih nekoliko godina i da iako postoje negativni pritisci na ovaj sektor, banke imaju dovoljno kapitala da prežive.

Na sastanku je potvrđena posvećenost rodnoj ravnopravnosti koja je od ključnog značaja za okončanje siromaštva i jačanje zajedničkog napretka i napor da se primenom nove strategije Svetske banke postojeće rodne praznine svedu na najmanju moguću meru.

Na Komitetu je bilo reči i o aktuelnoj izbegličkoj krizi i rešenju za izazove koje imaju zemlje i regioni u previranju, posebno u Bliskom Istoku i Severnoj Africi.

Castanci dve važne svetske finansijske institucije, od kojih je jedna zadužena za monetarnu i fiskalnu, a druga za razvojnu ekonomsku politiku, svake treće godine održavaju se van Vašingtona. Ove jeseni domaćin je bila Lima, prestonica Perua a Komitet je izrazio zahvalnost Vladi Republike Peru za gostoprimstvo tokom održavanja Godišnje skupštine . Naredni sastanak Komiteta za razvoj najavljen je za 16. april 2016. godine u Vašingtonu.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd