Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Vujović: Nećemo štedeti na obrazovanju
10.10.2015.

„Iako je Srbija u situaciji da štedi, neće štedeti na obrazovanju, jer to nije trošak već investicija”, izjavio je ministarfinansija Dušan Vujović na panelu "Učenje za sve" koja se održava u okviru godišnje skupštine Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke u Limi, glavnom gradu Perua.

Vujović je objasnio da na taj način mladi napreduju i doprinose kvalitetu svog života, ali i njihovih roditelja. Ministar je naveo primer predškolskih ustanova u Srbiji, ističući da njihov zadatak ne sme da bude da samo nahrane decu i stave ih da spavaju, već moraju da ih na kvalitetan način pripreme da budu efektivni u školi.

"Majke ne mogu same sedam godina da spremaju decu za školu, jer moraju da nastave sa karijerama. Baš zato moraju da imaju poverenja u predškolske institucije da će one to na kvalitetan način raditi", rekao je Vujović.

On je podsetio i da će Novak Đoković i njegova Fondacija, kao i predsednik Svetske banke Džim Jong Kim podržati ulaganja Srbije u podizanje kognitivnih jezičkih i socijalno-emocionalnih sposobnosti dece u najranijem uzrastu.

Prema njegovim rečima, dobre škole u Srbiji "proizvode" dobre studente koji zatim odlaze u inostranstvo, što je takođe problem.

"San svakog drugog odličnog studenta je da ode u inostranstvo, posebno sa IT obrazovanjem", rekao je Vujović.

Ministar obrazovanja Perua Haime Savedra Chanduvi rekao je da je cilj te zemlje da obezbedi mladima priliku da grade sopstvenu budućnost.

“Ako želimo da nastavimo da rastemo, moramo da ulažemo u obrazovanje, jer će u suprotnom cilj da budemo zemlja srednjeg prihoda, ili većim prihodima biti samo san", naveo je Chanduvi.

Na skupu je zaključeno da akcenat mora da bude na kvalitetnom obrazovanju i edukaciji, kako bi se rešio problem ekstremnog siromaštva u svetu.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd