Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Potpisan zajam sa Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj (IBDR)
08.10.2015.

Ministar finansija Dušan Vujović i regionalni direktor Svetske banke Elen Goldštajn potpisali su juče zajam za Projekat za unapređenje konkurentnosti i zapošljavanja u iznosu od 89.5 miliona evra. Potpisivanje je upriličeno u okviru planiranih bilateralnih susreta na godišnjoj skupštini Odbora guvernera MMF-a i Svetske banke uz prisustvo Kiril Miler, potpredsednika Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju i Jorga Fridena, izvršnog direktora borda Svetske banke i predstavnika Švajcarske konstituence.

Ovo je treći koncesionalni zajam koji je Vlada Srbije potpisala sa Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj (IBDR) tokom 2015. godine. Sredstva ovog zajma koristiće se za finansiranje Programa politike planiranja, monitoringa i koordinacije aktivnosti u cilju razvoja konkurentnosti i zapošljavanja, Programa za promociju investicija i izvoza, Programa za inovacije i Programa za reformu tržišta rada.

Rok otplate ovog zajma je 25 godina sa periodom počeka od 10 godina, pri čemu prva rata za otplatu dospeva 2026. godine, a poslednja 2040. godine.

Ministar finansija Dušan Vujović je tokom jučerašnjih bilateralnih sastanaka sa predstavnicima Svetske banke razgovarao o ekonomskoj situaciji u Srbiji, planiranim strukturnim reformama i daljoj saradnji Vlade Srbije i ove međunarodne finansijske instutucije. Dosadašnji rezultati koje je Srbija postigla ocenjeni su visokim ocenama, a najavljena je i poseta predsednika Svetske banke Džim Jong Kima Srbiji. Poseta predsednika Svetske banke treba da ojača dalju saradnju i uspešnu implementaciju strukturnih reformi, uz podršku Svetske banke.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd