Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Izabran privatizacioni savetnik za Komercijalnu banku
14.08.2015.

U skladu sa odredbama Ugovora akcionara Komercijalne banke, Ministarstvo finansija i Agencija za osiguranje depozita sproveli su postupak izbora zajedničkog finansijskog savetnika, koji bi trebalo da organizuje i sprovede postupak prodaje akcija Komercijalne banke u vlasništvu Republike Srbije, ali i ostalih potpisnika Ugovora akcionara (EBRD, IFC, DEG & SWEDFUND).

Nakon prikupljanja izjava o zainteresovanosti, a zatim i dostavljanja ponuda, kao najbolji ponuđač izabrana je renomirana investiciona kuća Nomura International plc sa sedištem u Londonu.

Nomura International plc dala je najpovoljniju finansijsku ponudu, a kako je ista imala i najbolje ocenjenu tehničku ponudu, pristupilo se pregovorima u cilju zaključivanja ugovora, koji su krajem jula uspešno završeni. Ugovor između RS i Nomure potpisan je 30. jula 2015. godine.

Podsećanja radi, u skladu sa ugovorenim obavezama iz Ugovora akcionara Komercijalne banke, započet je postupak izbora zajedničkog finansijskog savetnika pozivom za dostavljanje Izjava o zainteresovanosti, koji su dana 28. novembra 2014. godine objavili Ministarstvo finansija, u ime RS, i Agencija za osiguranje.

Rok za dostavljanje Izjava o zainteresovanosti bio je 30. decembar 2014. godine. U predviđenom roku primljene su 22 Izjave o zainteresovanosti.

Komisija za izbor je, na osnovu podnetih izjava o zainteresovanosti, sačinila listu od 9 kandidata koji su ušli u uži izbor i kojima je upućen zahtev za dostavljanje ponude.

Kriterijumi za uži izbor, navedeni i u pozivu, bili su:
- opšte kvalifikacije;
- specifično iskustvo u pripremi za privatizaciju i privatizaciji banaka (tenderskom prodajom strateškom investitoru i javnom ponudom na međunarodno priznatoj berzi);
- kvalifikacije i kompetentnost ključnog osoblja, i
- iskustvo u pružanju savetodavnih usluga u uspešnim privatizacijama banaka u zemljama Centralne i Istočne Evrope.

Po isteku roka za dostavljanje ponuda, Komisija je konstatovala da je pet podnosilaca podnelo blagovremene ponude. Među njima, Nomura International plc je odabrana kao najbolji ponuđač.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd