Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Vujović: “Pokazaćemo MMF-u da smo radili dobro“
30.07.2015.

„U odnosu na plan mi smo ostvarili fantastičan rezultat, 61 milijarda dinara je manji deficit nego što smo planirali, odnosno manji je za 500 miliona evra”, rekao je ministar finansija Dušan Vujović u emisiji “Kažiprst” na televiziji B92. On je naglasio da je to svakako odlična polazna platforma za razgovore sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda, koja dolazi sredinom avgusta.

Ministar je rekao da su te uštede “plod” strukturnih poboljšanja kao i jednokratnh prihoda, da će o toj stukturi detaljno upoznati delegaciju MMF-a. “Svesni smo da nije sve trajna ušteda. Mi ćemo da dokažemo da imamo trajne izvore prihoda i da onima koji su u najtežoj poziciji povećamo plate, ali nećemo ugroziti putanju kojom idu reforme i kredibilitet koji smo ostvarili“, rekao je ministar.

On je istakao da su sve mere koje se preduzimaju imaju cilj da se ostvari privredni rast i bolji životni standard kroz vraćanje zarada na mnogo veći nivo nego što je bio u ranijim godinama.

Upitan da prokomentariše i aktuelne zakone, ministar je rekao da je Zakon o posebnim uslovima prodaje određenih nepokretnosti u vlasništvu Republike Srbije predvideo da prihod od prodaje nekretnina kao što su – stanovi, poslovni prostor, garaže, ne ide u tekuću potrošnju.

“Ja kao ministar znanjem i porfesionalnim autoritetom potrudiću se da dobijemo tržišnu cenu za te stanove, drugim rečima, ni evro jeftinije nego što treba”, istakaoje ministar.
On je naveo i da će ministar pravde Nikola Selaković biti vodeći autor Zakona o poreklu imovine, ali budući da je jednim delom taj zakon vezan i za fiskalnu oblast, biće značajna i uloga Ministarstva finansija.

“Svakako taj zakon neće biti nikakav “lov na veštice” već poziv svima da deklarišu I prijave svoju imovinu”, dodao je Vujović.

bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd