Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Filimonović: Zajednički cilj DRI i Ministarstva finansija- efikasno i ekonomično trošenje javnih sredstava
16.07.2015.

U organizaciji Državne revizorske institucije (DRI) i uz podršku Programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP), u okviru projekta „Unapređenje upravljanja javnim finansijama“, održana je konferencija „Saradnja Državne revizorske institucije i internih revizora u javnom sektoru“.

Na konferenciji su delegacije vrhovnih revizorskih institucija iz Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i Republike Srpske predstavile svoja iskustva u saradnji sa internim revizorima u javnom sektoru.

Milovan Filimonović, državni sekretar u Ministarstvu finansija, naglasio je da Državna revizorska institucija i Ministarstvo finansija već godinama imaju konstruktivan partnerski odnos zasnovan na zajedničkom cilju, a to je da se obezbedi zakonito i efikasno trošenje javnih sredstava u Srbiji.

Filimonović je objasnio da Ministarstvo finansija, u okviru svojih zakonskih nadležnosti, koordinira svim poslovima na uspostavljanju interne revizije, dok DRI vrši reviziju korišćenja javnih srdstava i naglasio da je saradnja dve institucije od ključnog značaja.

„Potrebno je uložiti i niz dodatnih napora kako bismo zaštitili finansijske interese Srbije. Cilj je da se obezbedi efikasno, efektivno i ekonomično trošenje javnih sredstava, i to najpre od strane onih korisnika javnih sredstava koji su u početnoj fazi uvođenja sistema finansijskog upravljanja i kontole interne revizije“,poručio je Filimonović.

Učesnici konferencije složili su se da je vrlo važno jačanje veze između interne i eksterne revizije na lokalnom nivou. Time bi se unapredila efektivnost revizije, čime se veća odgovornost za finansijsku reviziju daje internim revizorima, dok bi se eksterni revizori više fokusirali na reviziju svrsishodnosti.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd