Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Izvršenje republičkog budžeta u prvoj polovini godine
07.07.2015.

Tokom prvih šest meseci 2015. godine ostvaren je deficit republičkog budžeta od svega 26.4 mlrd dinara. To je za skoro 80 mlrd (77,7 mlrd) bolje u odnosu na plan koji je podržao MMF i čak 100 mlrd bolje od deficita od 126 mlrd ostvarenog u istom periodu prošle godine.

Napominjemo da se podaci odnose isključivo na izvršenje direktnih budžetskih korisnika, s obzirom na to da podaci o sopstvenim prihodima indirektnih budžetskih korisnika (IBK) i iz njih finansiranih rashoda nisu raspoloživi u mesečnoj dinamici.

Ističemo i da se podaci za prvu polovinu godine odnose isključivo na republički budžet, dok će podaci o konsolidovanom rezultatu opšte države za isti period biti raspoloživi u drugoj polovini jula.

Ostvareni rezultat je nastao usled mera štednje koje Vlada Republike Srbije dosledno sprovodi s jedne strane, ali i bolje naplate poreskih i neporeskih prihoda, odnosno veće fiskalne discipline, s druge.

Pojedinačno najveći doprinos ostvaren je uštedama kroz smanjenje plata u javnom sektoru i dela penzija, tako da najveći deo zasluga pripada upravo građanima Srbije.

Ministarstvo finansija pozdravlja spremnost građana Srbije da zajedničkim naporima uz Vladu Srbije, obezbede dugoročnu finansijsku stabilnost i makro-ekonomsku održivost, i na taj način razumevanjem i podrškom doprinesu ostvarenju ekonomskih ciljeva i rasta zaposlenosti.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd