Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Vujović: Održaćemo putanju smanjenja deficita
11.05.2015.

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je večeras da veruje da će Srbija nastaviti sa ostvarivanjem fiskalnih ciljeva i u narednom periodu i da veruje da će se nastaviti putanja smanjenja minusa u državnoj kasi.

„Mi smo sigurni da ćemo ostvariti fiskalne ciljeve“, rekao je ministar Vujović gostujući u emisiji „Oko“ na RTS-u. „Smatram da ćemo mi bez ikakvih problema da održimo ono što nam je MMF projektovao do kraja godine“, dodao je on.

„Imamo deficit na kraju prvog kvartala od 21,1 milijardu dinara, a bilo je planirano 72 milijardi dinara. Bili smo na pretposlednjem mestu u Evropi, odmah ispred Ukrajine, a sada smo među prve tri četiri zemlje u Evropi po ostvarenim rezultatima“, rekao je Vujović.

„Mi smo tokom prva četiri meseca uštedeli 50 milijardi odnosno oko 400 miliona evra. To je polovina onoga što smo rekli za celu godinu. Ako uspemo samo da održimo ono što je od danas planirano do kraja godine, mi ćemo imati situaciju da će se budžetski deficit spustiti na nivo od tri do 3,5 odsto udela u BDP-u do kraja godine“.

Ministar je rekao i da je dobra vest koju su danas saopštili predstavnici MMF-a da je povećana prognoza privrednog rasta Srbije sa minus 0,5 odsto na nula odsto.

Ministar veruje da će taj procenat biti i veći jer ta procena MMF-a samo uključuje eksterne faktore. „Ta procena ne uključuje efekat vraćanja prozvodnje struje i uglja na prošlogodišnji nivo, efekat povećanja proizvodnje Železare u Smederevu do kraja godine, aktiviranje hemijskog kompleksa. Ako se to sve uključi ja bih očekivao 0,5 do jedan odsto rast BDP u ovoj godini“, rekao je ministar Vujović.

Ministar je naglasio i da u razgovoru sa MMF-om nije bilo reči o povećanju plata i penzija, ali da je moguće o tome razmišljati.

„Moj predlog je - nemojmo da zaboravimo da nam je to cilj celog programa, nemojmo da se odnosimo prema tome kao da je to laka stvar i da ćemo to lako ostvariti, ali nemojmo ni da odustanemo od toga“, rekao je ministar.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd