Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Održana konferencija o rešavanju problematičnih kredita
30.04.2015.

U Narodnoj banci Srbije održana je dvodnevna konferencija pod nazivom „Beogradska inicijativa – rešavanje pitanja problematičnih kredita u Srbiji“, koja je organizovana u saradnji s Ministarstvom finansija i Centrom za finansijske usluge Svetske banke (FinSAC), uz učešće velikog broja predstavnika privatnog i javnog sektora, kao i međunarodnih finansijskih institucija.

Skup su otvorili guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, ministar finansija Dušan Vujović, kao i predstavnici međunarodnih finansijskih institucija Fernando Montes-Negret iz Svetske banke//FinSAC, Deheng Kim iz Međunarodnog monetarnog fonda, Mateo Patrone iz Evropske banke za obnovu i razvoj i Tomas Lubek iz Međunarodne finansijske korporacije.

Učesnici su istakli da će makroekonomska i fiskalna konsolidacija, čiji su efekti već vidljivi, doprineti bržem rešavanju ovog problema, pri čemu su svi učesnici svesni da rešavanje ovog problema ne može biti ni brzo ni lako.

Umesto iznalaženja pojedinačnih rešenja, napore treba usmeriti na rešenja koja će biti primenljiva na sve slučajeve, pa je detaljna analiza uzroka nastanka i prepoznavanje svih prepreka i „uskih grla“ u rešavanju problema problematičnih kredita aktivnost od velikog značaja kako ne bismo došli u situaciju da se rešavanjem jednog problema izazove drugi. Učesnici konferencije su bili jedinstveni u stavu da rešenja problematičnih kredita moraju da budu moguća i ekonomski održiva.

Predstavnici i javnog i privatnog sektora slažu se da će dijagnostička ispitivanja banaka koja sprovodi Narodna banka Srbije u saradnji s Međunarodnim monetarnim fondom, po metodologiji uporedivoj s metodologijom Evropske centralne banke, pomoći da se još bliže utvrde problemi u vezi s problematičnim kreditima. Opšti je stav da je, pored iznalaženja rešenja, od ključne važnosti i njihova efikasna primena.

Na skupu je učestvovalo 150 predstavnika nadležnih ministarstava, banaka, međunarodnih finansijskih institucija, Udruženja banaka Srbije, domaćih i stranih revizorskih kuća, investitora i predstavnika pravne struke.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd