Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Vujović:Srbija ima čime da se pohvali u Vašingtonu
09.04.2015.

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je danas, povodom prolećnog zasedanja MMF-a i Svetske banke koje će biti održano od 13. do 21. aprila u Vašingtonu, da Srbija ima čime da se pohvali u realizaciji fiskalne strategije, jer je deficit smanjen dva i po puta zahvaljujući boljim prihodima i manjim rashodima.

Vujović je gostujući na TV Pink rekao da će biti nastavljeno ostvarivanje dobrih rezultata i da će u Vašingtonu braniti interese Srbije.

Ministar finansija je ukazao da postoji samo jedna stavka gde se podbacilo, a to je u realizaciji investicija. "Planirali smo 4,6 milijardi realizacije investicionih projekata tokom prva tri meseca, a ostvarili smo 2,6 milijardi", precizirao je Vujović.

Ministar se osvrnuo i na pitanja oko mogućeg poskupljenja struje, istakavši da će se ići sa predlogom da se pre bilo kakvog povećanja cene, restruktuira EPS. Plan je da EPS bude podržan programom strukturnog prilagođavanja Svetske banke a cena ne bi trebalo da se povećava mimo svih strukturnih mera.

“Kao što znate EPS treba da promeni svoju korporativnu strukturu, da postane efikasniji", naglasio je Vujović.

Ministar je najavio da će EPS zajedno sa Železnicom biti deo tog programa za čije donošenje Vujović predviđa rok do 1. juna.

"Predlažemo da do 1. juna bude prihvaćen taj plan restrukturiranja i onda u sklopu tog roka da se svi elementi, ciljevi strukturni i ciljevi sa cenama i svim ostalim povećavaju, odnosno menjaju, u skladu sa tim programom", objasnio je Vujović.

Vujović je dodao i da očekuje da će u pokušaju da se reformiše Železnica biti uspeha i da će ona postati ono što je u zemljama Evrope, a to je "kičma saobraćajnog sistema".

Vujović je najavio da će u Vašingtonu u prvoj nedelji, do početka zasedanja prolećne skupštine MMF-a i Svetske banke od 13. aprila biti četiri radna dana, kada će biti održani radni sastanci, a potom i sastanci sa menaddžmentom.

Na kraju će biti donet zaključak koji će predstavljati osnovu radnog materijala potrebnog za sastanak sa predstavnicima MMF-a u Beogradu koji počinje 29. aprila i traje do polovine maja.

Ministar finansija je najavio da po završetku tog posla, predstoji rad na fiskalnoj strategiji za narednu godinu, kako bi se uhvatio korak sa procesom pripremanja budžeta i da je cilj da "imamo strategiju do jula", koja će redefenisati ciljeve za 2016, 2017 i 2018. godinu.

Izvor Tanjug
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd