Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Intervjui
Verzija za štampu
Vujović: Deficit duplo manji od planiranog
05.04.2015.

Ministar finansija Dušan Vujović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je planirana visina prihoda bila 23 milijardi dinara, a da je ostvareno skoro duplo više.

"Ostvarili smo preko 42 milijarde neporeskih prihoda. Tu udeo imaju i javna preduzeća koja su krajem 2014. tražila da dividende uplate u narednoj godini. To je bilo planirano", rekao je ministar Vujović.

Konsolidovani deficit u prvom kvartalu trebalo je da bude oko 56 milijardi dinara, što jeste niže nego prethodnih godina. Procenjuje se da će konačan saldo biti dva i po puta manji od planiranog, odnosno da će ušteda biti veća od 30 milijardi dinara.

Pre svega, rekao je, povećana je naplata bruto domaćeg, ali i uvoznog PDV-a.

"Od septembra se beleži poboljšanje uplata PDV-a i to je rezultat rada, većeg stepena smanjenja sive ekonomije i višeg stepena dispcipline", kaže ministar.

Bolji su prihodi i od akciza. Za oko 3,5 milijarde dinara veći su nego prethodne godine, odnosno za 5,5 odsto veći nego što je ministar planirao.

"Čini mi se da se potrošnja ne smanjuje, ljudi troše i PDV od potrošnje se povećava", kaže Vujović i ističe da je to, u dobrom delu, znak poboljšanja ekonomske discipline i trenda.

Vujović očekuje i veći udeo PDV-a i neporeskih prihoda u ukupnim prihodima.

"Očekujem da ćemo naplaćivati više", dodao je ministar.

Ministar ističe da se "po jutru dan poznaje" i da je najveća briga bila kako će se program naplate odraziti u prvih nekoliko meseci. Dodao je da očekuje vrlo dobre rezultate na reviziji programa.

Upitan da li je realno da se plate i penzije povećaju u jeseni, kao što je najavio premijer, Vujović je rekao da je moguće da se za to stvore uslovi.

"Ako ovako nastavimo u drugom i trećem kvartalu, fond će sigurno tražiti reviziju programa, i to će značiti i razmatranje mogućnosti za reviziju plata i penzija", kaže ministar.

bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd