Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Vujović: Halkbank zadržava radnike, a dovodi top menadžment
21.03.2015.

“Predstavnici turske Halk banke, koja je preuzela Čačansku banku, nameravaju da zadrže a, možda, i povećaju broj zaposlenih”, rekao je ministar finansija Dušan Vujović.

Vujović kaže i da ova turska banka namera da širi poslovanje u Srbiji kroz agresivnije podržavanje investicija.

"Namera im je da zadrže sve zaposlene, pa i da povećanju taj broj, što bi išlo uz širenje broja filijala u Srbiji. Oni nameravaju da koriste ovdašnju stručnu radnu snagu i velikim delom menadžment iz Srbije, koji bi ištao u Tursku na upoznavanje njihovog stila rada", naveo je Vujović i dodao da će iz Turske doći samo vodeći menadžeri.

Ministar je, nakon potpisivanja ugovora sa predstavnicima turske banke o preuzimanju 76,74 odsto akcija Čačanske za 10,1 miliona evra, rekao da ova transakcija mnogo obećava.

"Njihov stil bankarstva je drugačiji od zapadnoevropskog koji je većinom prisutan na srpskom tržištu. Mislim da će Halk banka preuzimati na sebe veće rizike i agresivnije podržavati investicije što neke banke iz Zapadne Evrope ređe rade", veruje Vujović.

Prema njegovim rečima, oni preuzimaju sve klijente i obaveze, a plan im je i da ponude nove usluge budući da im je namera da se u narednim godinama šire.

"Halk je ogromna banka za naše pojmove, ima preko 50 milijardi evra aktivu i više od milijardu evra profita prošle godine. Ona će deo tih svojih sredstava usmeriti na rast nove Čačanske banke u vlasništvu Halk banke na Balkanu, što otvara nove perspektive za promenu načina poslovanja bankarskog sektora, ali i veće okretanje investicijama, podržavanju trgovine i razvoja", rekao je Vujović.

Precizirao je da će postojeći biznis model Čačanske banke, podržavanje malog i srednjeg biznisa, ostati, ali će se proširiti i na velika preduzeća.

"Oni žele da prodube prisustvo u investicijama i dugoročnim plasmanima koji su srpskom bankarstvu dosta retki. Na taj način, žele da obezbede ulaz velikim turskim kompanijama koje bi da dođu u Srbiju i kod nas otvaraju pogone i proizvodnju. Tim firmama je to zanimljivo kako zbog srpskog tržišta, tako i zato što iz Srbije mogu lako da dođu do nekih tržišta sa kojima imamo bescarinski i povlašćeni pristup", naveo je ministar.

Vujović je istakao da je Halk banka sa ogromnim kapitalom i pouzdanošću u poslovanju, ima 900 poslovnica u Turskoj i specijalnu jedinicu koja istražuje uslove za otvaranje novih ekspozitura.

Naglasio je značaj ove privatizacije i dodao da to ne podrazumeva prodaju depozita ili tržišta, odnosno novu banku koja će se takmičiti za iste depozite, već pokušaj da se napravi osnova i banka koja će biti prethodnica rasta trgovine i industrijskog prisustva i invsticija iz Turske u Srbiju i Balkan.

Inače, Halk banka se, potpisivanjem Ugovora o kupoprodaji 76,74 odsto akcija Čačanske banke, obavezala da će da plati 10,1 milion evra u roku ne dužem od 60 radnih dana, čime će i zvanično postati većinski vlasnik.

Taj iznos će biti isplaćen u gotovom i u celini prilikom prenosa vlasništva nad akcijama, koji će biti obavljen u roku ne dužem od 60 radnih dana, čime će ta banka iz Turske i zvanično postati većinski vlasnik Čačanske banke.

Čačanska banka je bila u vlasništvu Republike Srbije, EBRD, IFC i Beogradske banke u stečaju.

izvor Tanjug
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd