Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Intervjui
Verzija za štampu
Vujović: U ovoj utakmici idemo do pobede
08.03.2015.

Ministar finansija Dušan Vujović rekao je, u intervjuju za današnju "Politiku", da se oseća kao da "stalno igramo na neprijateljskom terenu - da su nam protivnici nasledstvo, uslovi na međunarodnom tržištu, ograničen kadrovski potencijal i finansijska sredstva".

"U ovoj utakmici ipak, idemo do pobede. Pažljivo smo merili program, kako bismo smanjili socijalne troškove, a da ne dovedemo u pitanje njegovu održivost", dodao je Vujović.

Na pitanje zašto je srpska javnost od MMF-a prvi put otvoreno čula da će struja poskupeti 1. aprila za 15. odsto, Vujović je rekao da vlada nije htela da objavljuje program dok ga Bord direktora MMF-a ne usvoji i objavi.

Što se tiče otpuštanja u javnom sektoru, ministar finansija je rekao da je cilj vlade da poveća efikasnost države, uvede red u sistem plata.

Vujović je istakao da je ogromna navala na državnu službu i da niko ne plaća tako visoku "ležarinu" kao neuređena država.

"Javni sektor neće biti mesto gde je posao dobro plaćen, bez obaveze da se radi i podnosi račun. Time će se ukinuti mogućnost zapošljavanja partijskih kadrova, rođaka, prijatelja...Svih onih koji ne žele da rade svoj posao, pa zato čekamo u redovima i imamo hiljade nerešenih predmeta", rekao je Vujović.

Na pitanja da li očekuje da nivo javnog duga počne da pada 2017. godine, dok Fiskalni savet kaže da će se to dogoditi godinu dana kasnije, Vujović je rekao da se u Fiskalnoj strategiji "navodi da je čak moguće da udeo javnog duga u BDP-u počne da pada krajem 2016. godine".

Vujović je dodao da će, ako od prodaje "Telekoma" dobijemo dve milijarde, otprilike polovina biti potrošena na vraćanje dugova, a druga na završavanje prioritetnih projekata s visokim prinosima.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd