Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Vujović: Očekujem pozitivnu ocenu na prvoj proveri MMF-a
24.02.2015.

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je da veruje da će Srbija na prvoj proveri nakon dobijanja aranžmana sa MMF-om dobiti visoku ocenu. "Na osnovu 50 dana koja smo već prošli, na osnovu odluka koje smo već sada doneli, na osnovu onoga što očekujem krajem februara i u martu, ja sam lično dosta uveren da ćemo mi proći tu proveru sa visokom ocenom", rekao je Vujović na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

On je objasnio da moraju da budu rešeni strukturni i zakonski problemi, kao i problem efikasnosti javnih preduzeća i da će onda uslediti ekonomski rast i poboljšanje.

Vujović je rekao da je budžetski deficit smanjen za 2,2 odsto i pre nego što je većina mera štednje počela da se primenjuje.

Govoreći o stanju deficita, Vujović je naglasio da se "nalazimo na najboljem putu da ispunimo ciljeve koje smo sebi postavili za prvi kvartal ove godine", navodeći da je vlada na dobrom putu da premaši cilj za prvi kvartal, a to je 55 milijardi dinara deficitra.

"Očekujemo da bude ako ne upola manji, onda barem za 20 milijardi dinara manji", nagovestio je Vujović i podsetio da je cilj vlade da deficit smanji na 3,8 odsto BDP-a do 2017. godine i da smanji učešće javnog duga u BDP-u, koji danas iznosi 72,3 odsto.

Deficit budžeta je od jula prošle godine, kada je iznosio 8,8 odsto BDP-a smanjen za 2,2 odsto i danas iznosi 6,6 odsto, naveo je Vujović i dodao da nam preostaje da ga snizimo na 3,8 odsto.

"Ako ostvarimo planirano, bićemo bolji od kriterijuma koje postavlja Mastriht", naglasio je Vujović govoreći o jednom od uslova EU, koji ona postavlja zemlji kandidatu za članstvo.

Izvor Tanjug, Beta
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd