Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Vujović: Cilj je smanjenje budžetskog deficita
28.11.2014.

"Na vladi smo razmatrali preliminarne cifre za budžet za narednu godinu. Budžet će u narednih nedelju dana biti do detalja razrađen i očekujemo da do 10. decembra bude na Vladi i već narednog dana da bude u Skupštini Srbije kako bi poslanici imali dve nedelje da ga u zakonskom roku usvoje", rekao ministar finansija Dušan Vujović, u emisiji "Politbiro" Radio-televizije Vojvodine.

„Moramo da se uklopimo u ono što smo sebi postavili kao cilj, a to je smanjenje deficita u 2015., ali i u narednim godinama, da bismo izašli na putanju koja je održiva na duži rok”, istakao je ministar.

"To je ceo smisao fiskalne konsolidacije o kojoj se govori već mesecima. Dakle, da smanjimo deficit, a potom da smanjimo učešće duga u društvenom proizvodu", kaže ministar finansija.

Vujović je dodao da se najveće uštede očekuju na rashodnoj strani. Smanjenje penzija i plata po njegovim rečima, biće ulog u reforme koje se očekuju.

"Važna stvar nisu smanjenje, već zbog čega to radimo. Smisao reformi je da se u prvom koraku smanji deficit, a da se u drugom koraku smanje ona trošenja koja nisu važna i presuda, suština je da pripremamo teren za nove investicije, nova radna mesta i ekonomski radu u narednom periodu, već u 2016-17. godini očekujemo oživljavanje ekonomskog rasta. To će prema veoma konzervativnim procenama MMF-a u 2016. biti oko 1,5 odsto, a u 2017. preko dva posto. to ne uzima u obzir potencijalne mogućnosti rasta društvenog bruto proizvoda usled vraćanja proizvodnje uglja i električne energije na normalu posle šteta izazvanih poplavama", kaže Vujović.

Dodaje da će biti čitav niz zakona koji će pretiti ovaj budžet.

"Očekuje se da će biti promenjen Zakon o subvencijama u poljoprivredi jer nema opravdanosti da subvencije dobijaju oni s preko 20 hektara. Dakle oni koji su komercijalno stekli zemlju sa namerom da se bave komercijalnom poljoprivredom, trebalo bi da rade na komercijalnim osnovama, a ne da očekuju subvencije. Prema tome, svi do 20 hektara će dobijati subvencije nezavisno od veličine poseda", kaže Vujić i dodaje da nema smisla davati subvencije i onima koji iznajmljuju zemlju jer on i imaju svoju računicu.

Kaže da je svima direktorima javnih preduzeća stavljeno jasno do znanja da je uravnoteženje budžeta zajednički posao.

"Smatramo da subvencije koje su dobijala javna preduzeća, koje ne daju rezultat , koje nisu dobro odmerene, ne treba da postoje", kaže Vujović.

Izvor Radio-televizija Vojvodine

Intervju možete pogledati ovde.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd