Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Vujović:Idućeg meseca sporazum sa MMF-om i evroobveznice
31.10.2014.

„Srbija se nada da će idućeg meseca finalizovati dugo iščekivani sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom i prodati evroobveznice vredne do dve milijarde evra po kamatnim stopama ispod četiri odsto”, izjavio je u Londonu za Rojters ministar finansija Dušan Vujović.

Vujović je poručio i da očekuje da će recesijom pogođena srpska ekonomija iduće godine nadmašiti stopu rasta koju predviđa MMF. Ministar je rekao i da očekuje da će sporazum sa Rusijom o gasu pomoći u sniženju energetskih troškova kompanija, kao i da će srpski poljoprivrednici ostvariti korist od nedavne zabrane uvoza proizvoda iz EU u Rusiju.

"Procena je da ćemo iduće godine zabeležiti nulti ili jedva pozitivan privredni rast, zatim rast od 1,5 odsto u 2016. i 2,5 odsto u 2017. Verujem da bismo 2015. mogli ostvariti znatno bolji rezultat, zahvaljujući oporavku od poplava i drugim faktorima. Rast bi mogao da iznosi od 0,5 do 1,5 odsto", naveo je on u intervjuu Rojtersu.

Agencija Rojters navodi da će idućeg meseca u srpsku prestonicu MMF poslati tim koji će voditi pregovore o zajmu, kao i da je Beograd obećao da će u naredne tri godine izvršiti rezove u javnom sektoru i smanjenje subvencija ukupne vrednosti od 1,4 do 1,5 milijardi evra, uz podizanje poreza na transport gasa kroz zemlju, u cilju spuštanja budžetskog deficita na održivih 2,0 do 2,5 odsto.

"Potrebno je da radimo na tome da javne kompanije u oblasti električne energije i gasa ostvare veću uštedu i da sredstva koja uštede preusmerimo u budžet", naveo je Vujović koji je prethodnih dana, u okviru srpske delegacije predvođene premijerom Aleksandrom Vučićem, učestvovao na investicionoj konferenciji u Londonu.

Rojters zaključuje, da bi Srbija smanjila javni dug, emitovaće evroobveznice i iskoristiće oštar pad troškova zaduživanja vlada širom Evrope, budući da su centralne banke, uključujući Evropsku centralnu banku, snizile kamatne stope.

Izvor:Tanjug
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd