Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Вести
Верзија за штампу
Вујовић: Циљ реформисати економију и ојачати приватни сектор
30.10.2014.

Један од главних циљева српске владе је да реформише економију и раднике из јавног сектора преусмери у приватни, поручио је министар финансија Србије Душан Вујовић на инвестиционој конференцији у Лондону, преноси лист Интернешнел бизнис тајмс.

"Ако је држава као послодавац последње уточиште, то није добро ни за грађане ни за државу”.

Министар је подсетио да је Србија морала да смањи плате у јавном сектору, пензије и буџетске расходе да би постигла одржив привредни раст.

"Питају нас зашто нисмо смањили плате 15 или 20 одсто, али ми смо израчунали да ће смањење од 10 одсто мање погодити грађане и неће у потпуности угушити тражњу у земљи", навео је он у обраћању представницима јавног и приватног сектора на конференцији.

Лист наводи да је Вујовић затражио од Британије савете о укидању радних места у јавном сектору, као и о другим мерама штедње, у покушају да убрза приватизацију, смањи буџетске расходе и приближи Београд Европској унији.

У тексту се подсећа да је Британија од доласка на власт конзервативно-либерално-демократске коалиције 2010. укинула 400.000 радних места у јавном сектору, у оквиру опсежних мера штедње, које је Међународни монетарни фонд заговарао као успешан начин за решавање дужничких проблема и јачање економског раста. Од 2010. број радника у приватном сектору Британије порастао је за 2,1 милион.

Извор:Танјуг
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд