Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Vujović:Većina penzionera bez umanjenja ili do 10 odsto
24.10.2014.

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je da oko 90 odsto penzionera neće imati nikakvo smanjenje penzija ili manje od deset odsto.

On je precizirao da 1.039.000 penzionera koji imaju ispod 25.000 dinara neće biti pogođeni ovim smanjenjem, kao ni ljudi koji rade u javnom sektoru, a imaju plate ispod 25.000 dinara.

"Ostatak tereta smanjenja plata i penzija biće raspoređen proporcionalno - 10 odsto na sve zaposlene u javnom sektoru uključujući direktne i indirektne korisnike budžetskih sredstava i javnih preduzeća. Kod penzija će smanjenje biti raspoređeno po rastućoj graničnoj stopi tako da veći treret podnesu oni koji imaju visoke penzije od onih koji imaju niže penzije", objasnio je ministar predstavljajući pred poslanicima Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu Srbije za 2014.godinu.

Manje od 10 odsto smanjenja će, kako je naglasio, imati 1.510.000 penzionera što je 87,5 posto svih penzionera, a to su oni koji imaju penzije manje od 40.000 dinara.

"Ogromna većina penzionera, skoro 90 odsto penzionera neće imati nikakvo smanjenje ili smanjenje manje od 10 odsto", precizirao je ministar.

Manjina koja, kako je naveo, ima preko 40.000 dinara imaće smanjenje više od 10 odsto.

Vujović je dodao da se rebalansom budžeta ulazi u reforme i istakao da Srbiji ne preti bankrot.

“U ovoj godini smisao rebalansa nije samo da se omogući realizacija budžeta nego i da se započnu reforme koje pred nama stoje. Ovaj rebalans uvodi ključni element budućih reformi, a to je smanjivanje rashoda”, izjavio Vujović predstavljajući Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu Srbije za 2014.godinu.

On je rekao da je rebalans bio nužan jer je u ovoj godini postojalo nekoliko stvari koje niko nije mogao da predvidi , kao što su poplave i niža stopa rasta i niža stopa inflacije.

Izvor Tanjug
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd