Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Вести
Верзија за штампу
Вујовић:Већина пензионера без умањења или до 10 одсто
24.10.2014.

Министар финансија Душан Вујовић изјавио је да око 90 одсто пензионера неће имати никакво смањење пензија или мање од десет одсто.

Он је прецизирао да 1.039.000 пензионера који имају испод 25.000 динара неће бити погођени овим смањењем, као ни људи који раде у јавном сектору, а имају плате испод 25.000 динара.

"Остатак терета смањења плата и пензија биће распоређен пропорционално - 10 одсто на све запослене у јавном сектору укључујући директне и индиректне кориснике буџетских средстава и јавних предузећа. Код пензија ће смањење бити распоређено по растућој граничној стопи тако да већи тререт поднесу они који имају високе пензије од оних који имају ниже пензије", објаснио је министар представљајући пред посланицима Предлог закона о изменама и допунама Закона о буџету Србије за 2014.годину.

Мање од 10 одсто смањења ће, како је нагласио, имати 1.510.000 пензионера што је 87,5 посто свих пензионера, а то су они који имају пензије мање од 40.000 динара.

"Огромна већина пензионера, скоро 90 одсто пензионера неће имати никакво смањење или смањење мање од 10 одсто", прецизирао је министар.

Мањина која, како је навео, има преко 40.000 динара имаће смањење више од 10 одсто.

Вујовић је додао да се ребалансом буџета улази у реформе и истакао да Србији не прети банкрот.

“У овој години смисао ребаланса није само да се омогући реализација буџета него и да се започну реформе које пред нама стоје. Овај ребаланс уводи кључни елемент будућих реформи, а то је смањивање расхода”, изјавио Вујовић представљајући Предлог закона о изменама и допунама Закона о буџету Србије за 2014.годину.

Он је рекао да је ребаланс био нужан јер је у овој години постојало неколико ствари које нико није могао да предвиди , као што су поплаве и нижа стопа раста и нижа стопа инфлације.

Извор Танјуг
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд