Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Vujović: Novi sistem raspodele plata za zaposlene u javnom sektoru biće mnogo realniji
23.10.2014.

Ministar finansija Dušan Vujović najavio je da će od januara 2015. stupiti na snagu novi sistem raspodele plata za zaposlene u javnom sektoru koji će biti mnogo realniji.

"Nov sistem plata, koji će se primenjivati kroz novi budžet, biće mnogo realniji po svim stavkama, uključujući i raspon plata, ali i odnosi tih plata prema privatnih sektoru, jer mi sada imamo situaciju da su plate u javnom sektoru za 30 do 40 odsto veće nego u privatnom, što je neodrživo", rekao je Vujović za televiziju B92.

Ministar je istakao da će nov sistem plata omogućiti da oni koji obavljaju složene i odgovorne poslove imaju i veće plate. "Svi bi trebalo da budu plaćeni onako kako bi to tržište odredilo, po složenosti posla, po odgovornosti, kako se plate određuju u svetu", kazao je Vujović.

On je naveo i da bi to značilo da će i u prosveti biti realnije raspodele i da bi određenom broju zaposlenih u prosveti trebalo od januara da budu povećane plate.

"U prosveti sistem raspodele plata nije dobar, ja se zalažem da ljudima koji su razredne starešine, koji rade puno radno vreme, da im to bude priznato, da budu adekvatno plaćeni da mogu od toga da žive, ali, s druge strane, postoje ljudi koji se prosvetom bave usputno", rekao je Vujović.

Upitan da li će zaposleni u javnom sektoru i penzioneri morati da podnose žrtvu smanjenih plata i penzija naredne tri godine, Vujović je odgovorio da će žrtva morati da se podnosi sve dok se ne ostvare trajni izvori prihoda.

Ministar je rekao i da će sastavni deo pregovora o novom aranžmanu sa Misijom MMF-a, koja treba da dođe u Beograd početkom novembra, biti budžet za 2015. godinu. On je rekao da očekuje da će se razgovori s MMF-om završiti uspešno, jer su suštinski elementi, kako je naveo, već dogovoreni, a tokom posete bi trebalo da se utvrde tehnički detalji.

"Očekujem da ćemo pregovore završiti uspešno i da će Misija izaći pred Odbor direktora s predlogom aranžmana, a Vlada Srbije pred parlament gde ćemo i predstaviti nov budžet poslednjih dana novembra, prvih dana decembra", rekao je Vujović.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd