Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Vujović: Dobar trenutak za reforme
23.10.2014.

„Srbija se trenutno nalazi u dobroj poziciji da sprovede najavljene mere”, rekao je u Dnevniku RTS-a ministar finansija Dušan Vujović. “Rebalans je prvi korak na putu reformi koje moramo da završimo i koje su obećavane godinama i decenijama”, istakao je ministar finansija Dušan Vujović. Smanjenje plata i penzija stupiće na snagu 1. novembra, najavio je Vujović.

Vujović je rekao da je krajnje vreme da se reforme sprovedu jer postoji poverenje investitora, a devizne rezerve su dobre. Kaže da je potrebno prihvatiti žrtve zarad bolje budućnosti. “Cilj, međutim, nisu žrtve, one su sredstvo za balansirani pristup reformama”, kaže ministar.

On je rekao da se Vlada trudila da se poštuje socijalna pravda i da oni sa najmanjim primanjima budu izuzeti. “Plate će biti smanjivane linearno za 10 odsto, i to ceo iznos”, Nijedna plata, pritom, ne sme da bude manja od 25.000”,ukazao je Vujović. Naglasivši da se najveći deo penzija neće smanjivati, Vujović je naglasio da će se smanjivati onaj deo penzije koji prelazi 25.000, to jest – razlika.

Govoreći o protestu prosvetara, Vujović je rekao da razume da im je teško, ali i istakao da se ne mogu izuzeti od smanjivanja plata. Ministar je dodao da, ako se izuzmu srednje kategorije, "nemamo na čemu da uštedimo".

Država je gledala da minimizira mere u okviru rashoda, kaže ministar, dodajući da će ostale mere biti sprovedene tamo gde "manje bole".

Vujović je rekao da će se štedeti prilikom kupovine dobara i usluga, ali i na neracionalnim subvencijama koje su trošene bez rezultata. "Očekujemo velike uštede rešavanjem statusa preduzeća u restrukturiranju, ali i u javnim preduzećima", kaže ministar.

On je istakao i da je u Vašingtonu sa MMF-om postignut "visok stepen saglasnosti". “Dolazak MMF-a je važan jer šalje pozitivan signal investitorima”, rekao je Vujović.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd