Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Vujović: Rebalans i reforme, solidarnost i štednja
22.10.2014.

“Rebalans budžeta i reformske mere neophodni su zbog budućnosti Srbije i njenih građana, a ne zbog bilo kakvih, pa ni inostranih interesa”, izjavio je ministar finansija Dušan Vujović na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

“Sve to na duži rok Srbiji treba da obezbedi rast plata i penzija, kao i otvaranje radnih mesta koje Srbija zaslužuje”, rekao je Vujović.

"Propustili smo šanse jer smo u vreme globalne krize, dok je ceo svet štedeo, mi povećavali plate i penzije, iz političkih ili drugih razloga, i danas se zato suočavamo sa posledicama. Moramo da pogledamo gde smo, da sagledamo probleme u prošlosti i perspektive za budućnost", rekao je Vujović dodajući da reforme zahtevaju dve do tri godine i one bi trebalo da obezbede trajnu osnovu razvoja.

Uz napomenu da u reforme idemo dobrovoljno, uprkos činjenici da imamo velike devizne rezerve, na kojima bismo mogli da "sedimo i čekamo", Vujović je ponovio da time obezbeđujemo izvesniju budućnost.

Takođe, dodao je, Srbija treba da opravda poverenje svih koji su svojevremeno kupili obveznice države i očekuju da pokažemo napredak u reformama i da smo bili vredni njihovih investicija koje su značajan izvor finansiranja.

"Važni su nam investitori i međunarodne finansijske organizacije", rekao je Vujović i dodao da će do kraja godine biti potpisan sporazum sa MMF-om, a u najskorije vreme sačinjen i program pregovora sa tom međunarodnom finansijskom institucijom.

Ministar je rekao da će smanjenje plata i penzija biti privremeno i delimično i da će stupiti na snagu 1. novembra, a uticaće na plate i penzije koje se isplaćuju u decembru. Smanjenjem plata i penzija ukida se solidarni porez koji je do sada bio na snazi.On je
naglasio da će penzije i plate u javnom sektoru biti vraćene čim se uspostavi realni nivo dohodaka koji može da se obezbedi na duži rok.

Ministar je objasnio da će većina penzionera, 61 odsto, biti izuzeta od svakog smanjenja a takođe one čije su plate i penzije manje od 25.000 dinara ove mere neće pogoditi.

"Ostali penzioneri i zaposleni u javnom sektoru imaće smanjenja prema odredbama zakona koji će biti u parlamentu u petak", rekao je Vuović.

Ministar je pojasnio da će penzije biti smanjene po marginalizovanoj stopi i kao primer naveo da će penzije od 40.000 dinara biti smanjene za 3.300 dinara, što je smanjenje od oko osam odsto.

“Smanjenje plata, pojasnio je, biće 10 odsto i linearno, s tim što će plate od 25.000 do 27.800 biti smanjene od 0 do 10 odsto, a one preko 27.800 biće smanjene 10 odsto”, rekao je Vujović.

Izvor Tanjug
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd