Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Krstić: Nemamo vremena za gubljenje
26.02.2014.

Ministar finansija Lazar Krstić izjavio je večeras da će se sa delegacijom MMF-a, koja je stigla u Beograd, pregovarati o novom trogodišnjem aražmanu, koji će realizovati nova vlada. Do tada će, dodao je, vlada u tehničkom mandatu pripremiti sve da bi nova vlada, posle izbora, donela odluku i realizovala novi sporazum s Fondom.
Razgovori koji su danas počeli, vode se na nivou tehničkih eksperata, rekao je Krstić za RTS i najavio da će zvanični razgovori početi u ponedeljak, 3. marta, plenarnom sednicom u NBS, na kojoj će i on biti prisutan.

Srbija će morati da zaključi novi trogodišnji aranžman s MMF-om i obavezaće se da će u tom periodu sprovoditi određenu strategiju.

"Nemamo uopšte vremena za gubljenje", upozorio je Krstić i izrazio očekivanje da će se buduća vlada ponašati odgovorno, jer će morati da donosu nepopularne mere.

Na pitanje da objasni koje su to nepopularne mere, koje će najverovatnije biti dogovorene s MMF-om, on je rekao da je to najpre solidarni porez, jer od toga se će neće odustati zato što su zarade u javnom sektoru enormne u odnosu na privatni sektor, pogotovo u javnim preduzećima, a tu je I prevelik javni sektor koji mora biti smanjen.

Pošto ne postoje mehanizmi za ograničavanje zarada u javnim preuzećima, država će morati da usvoji sistemske zakone koji će ih ograničiti, najavio je Krstić.

Krstić je rekao da više ne postoji prostor za povećanje poreza, ali zato se može proširiti poreska osnovica i tu postoji prostor koji će se osvojiti odlučnom borbom protiv "sive" ekonomije i to zahteva sistemska rešenja.

On je najavio da će država, sistemski, do kraja 2014. godine zadati ozbiljan udarac "sivoj" ekonomiji.

S druge strane, uštede se mogu ostvariti i smanjenjem javnog sektora, ali ne otpuštanjem ljudi, rekao je Krstić i naveo da je u januaru smanjen broj zaposlenih u javnom sektoru za 4.000 ljudi, bez otpuštanja, i tom dinamikom bi moglo da se smanji za oko 100.000 za dve godine.

Kada je reč dugu za kamate na spoljni dug, za šta u ovoj godini treba da izdvojimo četiri milijardi evra, Krstić je rekao da su ta sredstva na neki način već potrošena za neke druge obaveze, napominjući da mi te dugove moramo da platimo.

Povoljan kredit od Ruske federacije, koji je već ugovoren za budžet, uslovljen je novim aranžmanom s MMF-om i zato nam treba poverenje Fonda, naglasio je Krstić.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd