Запосленима у здравству већа плата у октобру за два одсто

Министарство финансија и Министарство здравља предложили су данас представницима синдиката запослених у здравству повећање октобарских плата за два одсто и исто толико повећање у априлу следеће године.

Министар финансија и привреде Млађан Динкић рекао је да ће повећање плата здравствених радника у оквиру ребаланса буџета у октобру и априлу изности два одсто и додао да то не значи да ће за толико порасти плата свим радницима.

„Неком ће плата остати иста, а неком ће порасти за више од четири одсто, зависно од учинка“, рекао је Динкић.

Динкић је додао да је Министараство финансија прихватило предлог синдиката здравствених радника да се онима који имају најнижа примања у јануару исплати новогодишња награда од 4.000 динара.

„Од 1. октобра почеће се са увођењем капитационе форме која ће значити награђивање по учинку па ће неки примити четири одсто више, а нико неће примити мање од постојеће плате“, рекла је министар здравља Славица Ђукић Дејановић новинарима након састанка.

Она је објаснила да ће два одсто више имати сви они који нису обухваћени применом капитационе формуле, а који раде у здравственим службама, а од оних који су обухваћени капитационом формулом, неки неће имати ништа, а неки ће имати повећање од четири одсто.

Министри финансија и здравља, након састанка са представницима репрезентативних синдиката, рекли су да плате запослених у здравству неће бити смањиване, а применом капитационе формуле, којом ће се плате вредновати по учинку и обиму посла, то повећање би за неке могло да износи до два одсто, а за неке и више од четири одсто.

Састанку су присуствовали представници Самосталног синдиката запослених у здравству и социјалној заштити, Гранског синдиката запослених у здравству и социјалној заштити „Независност“ и Синдиката медицинских сестатра и техничара.

Они су, како су рекли, углавном задовољни предлогом, а председник Самосталног синдиката Зоран Савић рекао је да ће се органи Синдиката изјаснити о предлогу будући да није задовољан повећањем од два одсто, али да је важно да се плате не смањују.